Danmarks tilbud om syrisk våbentransport står ved magt

Det danske tilbud om at hjælpe med at sejle Syriens kemiske våben ud af det krigshærgede land står ved magt - selv om den endelige løsning for destruktionen kan ende med at blive en anden end den, der tegnede sig, da tilbuddet blev fremsat.

Det bekræfter forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der tirsdag deltager i Natos udenrigsministermøde i Bruxelles som stedfortræder for Villy Søvndal (SF).

- USA har jo tilbudt, at de kan stå for destruktion om bord på et skib.

- Men det er nu fortsat mit klare indtryk, at der vil være en transportopgave fra Syrien til en havn, hvor der så kan ske en omladning til et skib, som så kan stå for destruktion af de her syriske våben.

- Så jeg forventer fortsat, at der vil være en transportopgave, som skal løses, siger Wammen på et pressemøde i Bruxelles.

Danmark svarede for knap en måned siden ja til en anmodning fra FN om at hjælpe med at transportere Syriens kemiske våben til destruktion et sted i udlandet.

Selve transporten skulle foregå med såkaldte ro-ro-skibe - formentlig færger stillet til rådighed af rederiet DFDS. Dansk militær ville samtidig yde beskyttelse både for selve transporten og for FN's udsending til Syrien.

Da det ikke er lykkedes at finde et land, der faktisk vil stå for destruktionen, har det været overvejet i stedet at transportere destruktionsanlæg ind i Syrien.

Men nu tegner der sig ifølge Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), som sammen med FN styrer processen, en model, hvor USA står for destruktionen om bord på et skib på åbent hav.

Ifølge Ritzaus kilder trækker det dog ud, da der heller ikke er nogen lande omkring Middelhavet, der vil tilbyde en havn til omladningen af våben fra det danske transportskib til det amerikanske flådeskib, som kan foretage selve destruktionen.

OPCW meddelte allerede 31. oktober, at alle Syriens produktionsanlæg til kemiske våben var destrueret, og at omkring 1000 ton kemiske stoffer og 290 ton kemiske våben var bragt under lås og slå i Syrien.

Det er meningen, at alle de syriske lagre af kemiske våben skal være bragt ud af landet 5. februar og destrueret inden midten af 2014. Det er dog tvivlsomt, om den tidsplan stadig holder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip