Dansk diplomat om FN-opgave: Det bliver vanskeligt

- Det er den sværeste post, du overhovedet kan påtage dig.

Sådan lød reaktionen fra nogle af Ellen Margrethe Løjs venner, da hun fortalte dem, at hun har sagt ja til at blive FN's særlige udsending i Sydsudan.

Den danske topdiplomat blev onsdag udpeget til stillingen af FN's generalsekretær Ban Ki-moon, og hun er ikke i tvivl om, at hun står over for en meget besværlig opgave.

- Situationen i Sydsudan er meget vanskelig. Der er store humanitære og udviklingsmæssige udfordringer. Det er en ny stat, som skal finde sine ben. Mange sydsudanere er flygtet, herunder 100.000 til FN's lejre, siger Ellen Margrethe Løj til Ritzau.

Men efter at have tænkt over jobtilbuddet, sagde hun ja, netop fordi situationen er så alvorlig.

- Min målsætning vil være at fokusere på det mandat, som missionen har fået; nemlig at beskytte civilbefolkningen og understøtte den politiske proces, siger hun.

Hun har tidligere siddet i en lignende stilling i Liberia, hvor hun opnåede stor erfaring med at lede en FN-mission internt, og det er også derfor, at hun blev spurgt denne gang, tror hun.

- I kraft af min tid i Liberia har jeg erfaring med at lede en fredsbevarende mission og få alle elementerne i missionen til at spille sammen. Det har jeg prøvet i fire år og jeg har undervist i det efterfølgende, siger Ellen Margrethe Løj.

Hun har i tidligere stillinger både arbejdet med FN-missioner, diplomati og udviklingsarbejde, og opgaven i Sydsudan trækker på alle hendes erfaringer.

- Vi må aldrig glemme, hvem det er, vi arbejder for. Det er piger og drenge og mennesker ude i landsbyerne, der skal få et bedre liv. For at de kan få realiseret deres potentiale og drømmer, er man nødt til at få løst de overordene politiske problemer, siger hun.

Ellen Margrethe Løj bliver ikke den højest placerede dansker FN-systemet. Det er den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der tidligere på måneden blev udpeget til leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa (UNECE).

Stillingen som FN's særlige udsending i Sydsudan løber et år ad gangen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip