Dansk e-Damper Forening: E-cigaretter er ufarlige

Elo Christoffersen

|

11/07/2013
Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse fraråder brugen af e-cigaretter. Men Dansk e-Damper Forening afviser nu, at væskerne er farlige.

Dagens topnyheder

E-cigaretter er slet ikke så farlige, som Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse gør dem til. Det mener Dansk e-Damper Forening (DADAFO), som har fået undersøgt væskerne af uafhængige laboratorier.

Det har været fremme i medierne, at væsker til e-cigaretter skulle indeholde frostvæske. Men det er usandt, skriver foreningen:

- Uafhængige laboratorier har test en række e-væsker og e-dampe og har ikke fundet spor af diethylenglycol, som er en væsentlig ingrediens i frostvæske.

Hvad indeholder e-væsken?

E-væske som anvendes i en e-damper indeholder oftest en blanding af PG (Propylenglycol - E1520), VG (Vegetabilsk Glycerin - E422), demineraliseret vand, aromastoffer samt evtentuelt nikotin i en given valgt styrke.

PG og VG udmærker sig ved at fordampe ved relativt lave temperaturer (50-60 grader).

Pigenavne - Find populære pigenavne til dit barn.

PG bruges blandt andet som fordamper på landets operationsstuer på grund af dens antibakterielle virkning. PG bruges også til at fortynde injektionsvæsker og som bærestof, da PG har evnen til at transportere medicin til luftvejene ned i lungerne ved inhalering.

Man kender stoffet fra astmainhalatorer, piller og tabletter samt i fl ydende form i medicinalindustriens rygestopprodukter - eksempelvis i inhalatorer samt mundsprays. Der kan være nogen der er overfølsomme overfor PG, og her kan man med fordel anvende en e-væske på basis af VG og demineraliseret vand.

VG bruges blandt andet som hovedingrediens i hostesaft, i glasuren på kager og i mange andre fødevarer som vi dagligt indtager. Indenfor kosmetikbranchen anvendes det også i mange hudplejeprodukter og salver, som fugtbevarende ingrediens. Glycerin er medicinsk godkendt til inhalation.

Begge produkter (PG og VG) anvendes også i forbindelse med røg/damp fra røgkanoner i både alarm- og sikringsbranchen, samt på TV, teater og på diskoteker.

Aromastofferne er meget ofte de samme som anvendes i forbindelse med fremstilling af slik, mad- og drikkevarer. De giver e-væsken smag.

Drengenavne - De mest populære drengenavne i Danmark.

Der er dog nogle ingredienser i aromastofferne, som du bør undgå – blandt andet diacetyl, acetoin og acetyl propinol.

Er du i tvivl, så spørg din forhandler, om e-væsken indeholder nogle af disse stoffer.

Nikotin kan tilsættes e-væsken netop for at gøre overgangen fra analoge cigaretter til e-damp nemmere og uden ubehagelige abstinenser, så man undgår tilbagefald til at ryge almindelige cigaretter.

Ofte nedtrapper man mængden af nikotin i helt sit eget tempo. Der findes i øvrigt rigtigt mange dampere, som ikke har nikotin i deres e-væske, men alligevel fortsætter med at dampe, for hyggens skyld.

Der er til dato ikke påvist nogen sammenhæng mellem nikotin og kræft, og flere forskere sammenligner nikotinens effekt og virkning med koffein (kaffe, the, cola, energidrik) og theobromin (kakao og mørk chokolade).

Alt om pension - nyheder om ældrecheck og folkepension. Hvor meget kan man få i førtidspension og pensionstillæg.

Passiv rygning?

Når man er sammen med personer der e-damper, er det ikke røg, men en fin vanddamp (aerosol), som kommer ud i luften.

Forsøg og undersøgelser har påvist at den udåndede damp ikke indeholder nikotin eller andre skadelige stoffer i mængder der kan spores eller dokumenteres i bekymrende antal og mængde.

I kombination med at e-damp er stort set lugtfrit, så betyder det at begrebet ”passiv rygning” ikke findes hvor der dampes.

E-damp er derfor heller ikke omfattet af ”Loven om røgfri miljøer”, også kendt som ”den danske rygelov”.

Fordele ved e-cigaretter

• Man vil tydeligt kunne mærke positive forandringer når man stopper med at ryge cigaretter og starter på e-damp:

Bedre åndedræt, hoste forsvinder tit helt, bedre lungekapacitet, bedre immunforsvar, bedre tand- og mundhygiejne og mindre sygdom generelt.

• Ingen lugt af røg og os, og slut med askebægre der lugter og cigaretskodder der ligger og flyder rundt omkring på fortove og i naturen - ingen løbende og sviende øjne, ingen irritation i næse og svælg ved “passiv e-dampning”.

• E-dampen får ikke tøj, gardiner, hår eller hud til at lugte af cigaretrøg. Selvom en almindelig ryger går udenfor for at ryge, så lugter tøjet stadig af røg, når rygeren kommer indenfor igen.

Dette undgås med e-damp.

Børneguide - læs om tigerspring, børnepenge og skostørrelser til børnesange og vikingenavne

• E-damp er langt mindre skadelig for den der e-damper, og med stor sikkerhed risikofri for dem der er i nærheden.

Undersøgelser foretaget blandt andet i USA og New Zealand kunne ikke påvise målbare toksiner/skadelige stoffer, hvilket gør faren ved ”passiv e-dampning” som ikke eksisterende.

• Væskerne til en e-damper indeholder 4-5 forskellige kendte ingredienser kontra almindelige cigaretter der består af op til 4.000 ingredienser, hvor af flere er kendt for at kunne være medvirkende til udvikling af kræft.

• Dampen der udåndes fra en e-damper har et restnikotinindhold der ligger 1000 gange under grænseværdien for cigaretter.

• En e-dampers ånde lugter ikke kraftigt af tobak.

• Det er gennem utallige succeshistorier påvist at skiftet til e-dampning for de fleste helt fjerner eller reducerer trangen til at ryge almindelige cigaretter dramatisk.

• Flere lunge- og hjertespecialister anbefaler e-damp til de rygere som enten ikke kan eller vil stoppe med at nyde nikotin.

• I følge Sundhedsstyrelsen dør der årligt 13-14.000 personer af rygerrelaterede sygdomme. Dette antal kan drastisk reduceres ved at kvitte cigaretterne, og begynde at e-dampe.

Kilde: Dansk e-Damper Forening.