Dansk ekskommissær: Kun formandspost bør friste Thorning

Det store puslespil, om hvem der skal have de eftertragtede topposter i EU-systemet, fortsætter med uformindsket styrke frem mod næste uges topmøde, hvor det er ventet, at favoritten Jean-Claude Juncker bliver valgt til formand for EU-Kommissionen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er løbende blevet nævnt af analytikere og pressefolk, som en person, der er i spil til primært posten som formand for Det Europæiske Råd, også kaldet EU-præsidenten, eller måske som EU's kommende udenrigschef.

Men ifølge en tidligere dansk kommissær, socialdemokraten Poul Nielson, der var udviklingskommissær fra 1999 til 2004, bør de stillinger dog ikke være attraktive nok for Thorning.

- Det ville være mærkeligt at slå til for en statsminister, siger han til Nordjyske og understreger overfor avisen, at han ikke aner, hvad Thorning tænker om sagen.

Thorning har gang på gang - og senest lørdag efter et møde med EU's øvrige socialdemokratiske regeringsledere - gentaget, at hun ikke er kandidat til hverken den ene eller den anden post.

- Jeg er statsminister i Danmark, og det vil jeg rigtig gerne blive ved med at være, sagde hun lørdag i Paris.

Der bliver spekuleret i, at Thorning - som socialdemokrat fra et land, der ikke er med i eurosamarbejdet - vil kunne bringe balance til den konservative, europositive Jean-Claude Juncker, der er forventet som ny formand for kommissionen.

Det skal så i givet fald ske som ny formand for Det Europæiske Råd.

Ifølge Poul Nielson bør kun posten som netop kommissionsformand være det, der kan lokke Thorning på et europæisk eventyr.

- At være formand for kommissionen er suverænt den vigtigste post, som alle bør sige ja til, siger Nielson til Nordjyske.

Poul Nielson var både energiminister under Anker Jørgensen (S) og udviklingsminister under Poul Nyrup Rasmussen (S).

/ritzau/

 

Dagens Gossip