Dansk flertal vil ikke blåstemple staten Palæstina

Skal Danmark anerkende Palæstina som en selvstændig stat?

Det spørgsmål skal Folketinget tage stilling til torsdag formiddag, når et beslutningsforslag fra SF, Enhedslisten og det grønlandske folketingsmedlem Johan Lund Olsen (IA) skal førstebehandles i salen.

Behandlingen har mest af alt symbolsk betydning, da et stort flertal - regeringen og blå blok - allerede på forhånd tegner sig imod forslaget.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, mener ikke, at der findes gode grunde til ikke at anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

- International anerkendelse er helt afgørende, hvis vi vil ud af den nuværende voldsspiral i området.

- Hvis vi vil sikre en varig fred og på sigt en to-stats-løsning, så må vi bakke op om de moderate kræfter i Palæstina. De er nøglen til en fredelig løsning på konflikten, siger Holger K. Nielsen i en pressemeddelelse.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere afvist at stemme for anerkendelsen, selvom hun er enig i, at en tostatsløsning på sigt er en del af løsningen på konflikten mellem palæstinenserne og Israel.

Sverige har i efteråret taget skridtet fuldt ud og anerkendt staten Palæstina, mens Storbritannien, Spanien og det franske parlament har anerkendt staten, men kun ved symbolske afstemninger.

Senere torsdag ventes det franske senat at tage stilling til spørgsmålet.

Enhedslistens Palæstina-ordfører, Christian Juhl, kalder den danske regerings afvisning for "pinlig".

- Regeringens argumentation om, at man ikke vil "gå alene", og at "timingen ikke er rigtig", kan de godt pakke sammen.

- EU rykker først, når der er et pres fra medlemslandene, og det vil en dansk anerkendelse være med til at sikre, siger han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip