Dansk Folkeparti: Indsats i Irak har ikke hjulpet et hak

Selv om Danmark har haft udsendte soldater i Irak fra 2003 til 2007, så bærer vi ikke et ansvar for, at der endnu engang er opstået uro i landet.

Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, efter at militante islamister fra gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) for nylig har skabt massiv ravage i landet.

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Alt i historien er jo nogle ting, der følger noget andet. Og at Danmark har været engageret, er uomtvisteligt, men vi er bare en del af en almindelig udvikling, siger han.

Isil har på det seneste hærget flere storbyer i Irak, som har sendt både civilbefolkning og regeringssoldater på flugt.

I øjeblikket marcherer gruppen mod hovedstaden Bagdad, hvorfor den irakiske hær har styrket forsvarsskansen rundt om byen.

Den danske indsats i Irak endte med at koste otte danske soldater livet samt mere end to milliarder kroner i udgifter. På trods af den øjeblikkelige uro i landet mener Søren Espersen, at den danske indsats i Irak har været det hele værd, og at det nu er op til irakerne at finde ben at stå på.

- Jeg vil sige, at Iraks premierminister, Nuri al-Malaki, ligger, som han har redt. Han har fået alle muligheder for at samle Irak, da han fik magten. Han er shiamuslimsk ekstremist og støttes af præstestyret i Iran, siger Søren Espersen.

- Da han fik magten, så gjorde han det, som alle arabiske ledere altid gør - skynder sig at sætte alle de andre i fængsel. Det var hans fejl, og det var ikke fordi, at han ikke kender demokratiet og ved, hvordan det fungerer, tilføjer han.

Udenrigsordføreren nævner, at Iraks tidligere leder, Saddam Hussein, handlede på samme måde, men med modsat fortegn, da han var sunnimuslim og undertrykte shiamuslimer.

- Det er den arabiske forbandelse, der bare fortsætter, og som det også har gjort i flere århundreder. Og Danmark har ingen andel i, at de to parter ikke kan finde ud af det sammen, siger Søren Espersen.

Spørgsmål: Så Danmark kan sige sig helt fri for det, der foregår i Irak i øjeblikket?

- Fuldstændig, og vi bærer ikke noget ansvar, siger han og fortsætter:

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at hjælpe til med en samfunds- og regeringsopbygning dernede igennem flere år. Det har ikke hjulpet et hak, fordi de ikke ville lytte, og det vil de fortsat ikke, siger Søren Espersen.

I 2003 besluttede et snævert flertal bestående af Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative, at Danmark skulle deltage i Irak-krigen. De sidste danske soldater blev hevet ud af landet i 2007.

/ritzau/

 

Dagens Gossip