Dansk Folkeparti står til stor valgsejr og fire mandater

Dansk Folkeparti ser ud til at stjæle et mandat fra Venstre. Dermed står DF nu til fire mandater i Europaparlamentet, mens Venstre må nøjes med to.

Det viser de seneste opdateringer af valgresultatet, efter at 95 procent af de samlede stemmer er optalt.

Dansk Folkeparti og partiets spidskandidat, Morten Messerschmidt, sætter dermed alle de andre partier på plads ved valget til Europaparlamentet. DF står til at få mere end hver fjerde stemme - 26,7 procent, hvilket sikrer en fremgang fra to til fire mandater.

- Uanset om det bliver tre eller fire mandater, så er det helt vildt, den opbakning som Dansk Folkeparti har fået i dag.

- Der er en stor del af befolkningen, som siger, at det er fint nok at være en del af EU, men at vi skal kæmpe for, at EU bestemmer mindre, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til DR.

Kigger man på den øvrige mandatfordeling, så får Socialdemokraterne tre mandater, Venstre to mandater, mens SF, De Konservative, Folkebevægelsen og De Radikale får hvert et mandat.

Liberal Alliance bliver som det eneste opstillede parti ikke valgt ind i Europaparlamentet.

Da det foreløbige resultat tikkede ind på storskærmene hos Dansk Folkeparti kort efter klokken 23, blev glæden brølet ud i lokalet, og spontane high-fives blev delt ud til højre og venstre.

Mens Dansk Folkeparti taktfast og i kor råbte "fire man-dat-er" igen og igen, så var der tilsvarende dødstille inde ved siden af, hvor Venstre holder til. Her gjaldt det i stedet om at finde en grimasse, der kunne passe.

- Det er altid lige lovlig spændende, når det står og svinger, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

En af dem, der står med sin politiske karriere i en tynd tråd – hvis det foreløbige resultat ender med at holde hjem – er Venstres EU-parlamentariker, Morten Lykkegaard.

Han mener, at sagen om Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens tøjindkøb har fjernet fokus fra det rent politiske i valgkampen.

- I hvert fald har det fjernet fokus fra det, der er det væsentlige, men hvor stor en betydning, det har haft, det ved jeg ikke, siger Løkkegaard.

Tidligere på aftenen så det ellers ud til, at Venstre lige netop ville bevare sine tre mandater, men da størstedelen af valgresultaterne blev offentliggjort kort efter klokken 23, tippede et af mandaterne over i Dansk Folkepartis favør.

Stemmedeltagelsen ser ud til at nå op på 56,2 procent, hvilket er lidt lavere end ved det seneste EU-valg i 2009.

/ritzau/

 

Dagens Gossip