Dansk forsker frygter Zikavirus: Drop OL i Brasilien

admin

424 uger siden

|

28/05/2016

Dagens topnyheder

En dansk forsker er blandt de omkring 150 internationale eksperter, der har skrevet under på en opfordring til, at sommerens OL i Brasilien udskydes eller flyttes på grund af zikavirus.

Forskerne frygter, at de omkring 500.000 mennesker, der ventes at strømme til Brasilien i forbindelse med De Olympiske Lege, kan tage sygdommen med sig hjem, siger Søren Holm, som er professor i bioinformatik ved University of Manchester.

- Hvis de bor i lande, hvor man har den slags myg, der kan sprede zika, så kan vi introducere sygdommen til lande og områder, hvor sygdommen i øjeblikket ikke er, siger Søren Holm og nævner lande i middelhavsområdet, Asien og stillehavsøerne.

- Vi ved jo fra de sidste to år, at når sygdommen først er etableret som en epidemi, så er det meget svært at bekæmpe den, og det er meget svært at begrænse spredningen af den. Vi mener, at der er en risiko, som det ikke er strengt nødvendigt at tage.

Initiativet kommer fra amerikanske og canadiske forskere, som har videresendt et brev til eksperter inden for området. Lørdag formiddag har 152 foreløbig skrevet under.

Brevet er stilet til generaldirektøren i verdenssundhedsorganisationen, WHO, Margaret Chan. Som svar på forskernes opfordring afviser WHO, at OL vil øge risiko for spredning af zikavirus. Den hurtige reaktion undrer Søren Holm.

- Vi mener, at vi har en god sag, og at WHO i det mindste bør se på det og lave nogle modelanalyser af, om OL ændrer spredningsrisikoen betydeligt. Det tror jeg ikke, at de har haft tid til mellem fredag aften og lørdag morgen, siger han.

I brevet til WHO fremhæves det, at eventuel spredning af zikavirus vil gøre stor skade i fattige lande, som endnu ikke er påvirkede, for eksempel i det sydlige Asien og Afrika.

Det er uetisk at løbe risikoen for spredning på grund af sportsbegivenheden, som kan udskydes eller flyttes, lyder det.

/ritzau/