Dansk Greenpeace-aktivist: Vi blev kidnappet af russerne

Skrevet af admin

|

01/12/2013

Dagens topnyheder

Den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen, som indtil for nylig sad fængslet i Rusland efter en protestaktion mod russiske olieboringer i Arktis, mener, at hun og de andre aktivister reelt blev kidnappet af de russiske myndigheder.

Russerne gik om bord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise i internationalt farvand, og aktivisterne blev tilbageholdt i fem dage, inden de officielt blev anholdt.

Det fortæller Anne Mie Roer Jensen til DR Nyheder i det første interview om de dramatiske begivenheder på åbent hav.

- Så der er lige fem dage, hvor vi i og for sig har været kidnappet, for de påstår, at vi ikke har været arresteret, siger Anne Mie Roer Jensen, som var tredjestyrmand på Greenpeace-skibet, til DR.

- Det er jo præcis sådan, de gør i Somalia, når det er, at de tager folk. Tager skibet ude i internationalt farvand og trækker det ind i nationalt farvand og tager besætningen i land, siger hun i Sankt Petersborg, hvor hun er løsladt mod kaution.

Ifølge Anne Mie Roer Jensens forklaring blev skibets kommunikationsudstyr beslaglagt, og besætningen fik at vide, at de var arresteret umiddelbart efter aktionen, som fandt sted 18. september.

Men af danskerens officielle papirer fremgår det, at hun først blev anholdt den 24. september.

Hun fortæller i interviewet med DR Nyheder, at den russiske kystvagt efter aktionen mod Gazproms olieboreplatform skød en række advarselsskud.

Men da Arctic Sunrise befandt sig i internationalt farvand, var Greenpeace-aktivisterne ikke nervøse.

- Vi sejler rundt i internationalt farvand, og hvis vi ikke forstyrrer dem, så lader det til, at de vil lade os være. At de så kommer i en helikopter i internationalt farvand og border vores skib - det var ikke lige noget, vi havde forudset, siger Anne Mie Roer Jensen.

Hun sad og spiste aftensmad i messen, da hun hørte helikopteren. Anne Mie Roer Jensen løb op på broen, og herfra kunne hun se, at flere besætningsmedlemmer blev tvunget ned på knæ af de russiske sikkerhedsstyrker.

Greenpeace-aktivisterne var inden aktionen bevidste om, at situationen kunne udvikle sig dramatisk, men den russiske reaktion var alligevel overraskende, forklarer hun:

- Der var jo ikke nogen, der havde forudset, at vi skulle have kystvagter til at skyde efter vores både, stikke huller i vores gummibåde og nærmest skubbe folk ud over kanten på gummibådene.

I alt blev 30 aktivister fra Greenpeace anholdt af de russiske myndigheder. De blev i sidste uge løsladt mod kaution, mens de venter på at blive stillet for en domstol, tiltalt for hooliganisme.

/ritzau/