Dansk kvæg skal fedes op for millioner

Samtlige partier i Folketinget er torsdag blevet enige om indholdet af en ny kvæg-aftale, der ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil give 2500 nye arbejdspladser.

Som led i aftalen vil man næsten fordoble de såkaldte handyrpræmier, der er en støtte til opfedning af tyre, stude og kvier i Danmark frem til 2020. I alt afsættes der 180 millioner kroner årligt

- Jeg er meget glad for at kunne levere en aftale, hvor vækst, miljø og dyrevelfærd går hånd i hånd. Tusindvis af danske kalve bliver fremover sparet for den lange dyretransport til udlandet, lyder det fra ministeren.

- Samtidig med, at vi hjælper en presset kvægsektor, skaber vi op mod 2500 nye arbejdspladser på mejerier, slagterier og ude hos den enkelte landmand, siger Dan Jørgensen.

Sidste år blev op mod 45.000 spædkalve kørt ud af landet, samtidig bliver mange kalve aflivet lige efter fødslen, da det ikke har kunnet betale sig at opfede kalvene i Danmark. Men det vil den nye aftale ifølge regeringen ændre på.

Ud over de 180 millioner kroner øremærker fødevareministeren i år 93 millioner til kvægbranchen under miljøteknologiordningen.

Pengene skal styrke landmandens mulighed for at indtænke miljø og dyrevelfærd i nye staldinvesteringer.

- Kvægbranchen har i mange år haft trange kår, og derfor er det vigtigt for mig, at vi styrker branchens vilkår samtidig med, at vi forbedrer dyrevelfærden og bliver bedre til at producere grønt, siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeriet vurderer, at aftalen samlet se vil give en ekstra omsætning på cirka 3,5 milliarder kroner hos erhvervet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip