Dansk minister om russiske sanktioner: Meget er på spil

Den danske regering ser med stor alvor på Ruslands udmelding torsdag, om at landet vil stoppe med at importere en lang række fødevarer fra blandt andet EU og USA.

Sådan lyder det torsdag fra handelsminister Mogens Jensen (S).

- Jeg er helt opmærksom på, hvad der er på spil, fordi dansk erhvervsliv har betydelige interesser i eksport til Rusland, siger han til Ritzau.

Den danske eksport til Rusland udgjorde sidste år 11,8 milliarder kroner. Heraf udgjorde fødevaresektoren ifølge Danmarks Statistik 4,9 milliarder kroner svarende til 41 procent af den samlede vareeksport til landet. 7000 danske job vurderes at være afledt alene af landbrugseksporten til Rusland.

Men Mogens Jensen vil ikke tage munden fuld af bekymringstyngede ord, før han ved, hvordan de russiske sanktioner konkret vil ramme danske virksomheder.

- Det er vigtigt, at vi holder hovedet koldt, for der er ingen af os, der er tjent med at lave forhastede konklusioner. Først må vi have det konkrete på bordet, og så må vi sammen med de øvrige EU-lande drøfte den her udmelding, og hvad de næste skridt skal være, siger han.

De danske landmænd og eksportvirksomheder med handelsforbindelser til Rusland skal ikke forvente, at den danske regering vil kompensere dem for de tab, de vil lide som følge af det russiske importforbud.

- Internationale konflikter er en del af den risiko, man lever med, når vi handler i en åben verden. Den danske stat kan jo ikke garantere for, hvad der sker i enkelte lande, så der er ikke tradition for kompensationsordninger.

- Det er en risiko, som man lever med, når man handler på frie markeder, siger Mogens Jensen til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip