Dansk økonomi rammes hårdt af britisk EU-exit

admin

425 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Dansk økonomi skal kigge nøje over til Storbritannien, når briterne 23. juni stemmer om at blive eller forlade EU.

Det vil nemlig have mærkbare konsekvenser for dansk økonomi, hvis Storbritannien forlader EU, er vurderingen i Økonomisk Redegørelse, som er regeringens prognose for dansk økonomi.

Den fremlagde finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag.

BNP-væksten vil reduceres med 0,25 procentpoint i 2016 og 0,5 procentpoint i 2017, lyder prognosen, hvis Storbritannien forlader EU.

I forvejen er regeringens prognose, at Danmark får lav vækst i de kommende år. Finansministeriets økonomer regner med, at økonomien vil vokse 1,1 procent i år og 1,7 procent.

Den prognose er i forvejen for optimistisk, vurderer flere økonomer. Og dertil kommer altså, at et britisk farvel til EU kan tage endnu en bid af den økonomiske fremgang herhjemme.

- Et britisk exit er noget, der bekymrer alle i Europa, tror jeg. Vi har prøvet at gøre os nogle overvejelser om, hvad et exit vil betyde for Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen.

Finansministeren forklarer, at det både kan medføre uro på finansmarkederne og mindre mod på at investere, hvis briterne vender EU-ryggen.

- I det store billede afhænger det af, hvad der sker i europæisk økonomi. Altså hvor stort et chok vil et britisk exit sende igennem Europa. Men det vil få konsekvenser for dansk økonomi, hvis briterne beslutter at træde ud, siger han.

Det skyldes især, at Storbritannien er et af Danmarks allervigtigste eksportmarkeder.

Ledigheden ventes også at blive lidt højere i begge årene, og den offentlige saldo vil blive forværret. Saldoen vil imidlertid fortsat holde sig inden for EU's tre procentsgrænse i scenariet.

Der er betydelig usikkerhed om effekternes størrelse, står der i Økonomisk Redegørelse i forhold til konsekvenserne af et britisk EU-exit.

/ritzau/