Dansk oliechef sigtes for groft bedrageri i Italien

Egentlig ville han bare lige tale med dansk politi, da han sidst i 2014 hørte, at han var efterlyst i Italien.

- Jeg fandt helt tilfældigt ud af det, mens jeg var i Danmark, fortæller en tidligere chef i O. W. Bunker tirsdag tre dommere i Østre Landsret.

Men samtalen hos Bagmandspolitiet har indtil nu ført til et næsten tre måneder langt ophold i Vestre Fængsel.

Den 40-årige Lars Peter Bohn bor i USA med sin hustru og to små børn. Men under et besøg i Danmark hørte han altså om de italienske myndigheders interesse for ham, og han kontaktede derfor en advokat. De aftalte så et møde med politiet.

- Jeg havde ikke noget at skjule, fortæller den spinkle mand i det grå jakkesæt.

Bagmandspolitiet fik informationer fra Italien om en fængslingskendelse. Han blev anholdt og havnede i en celle.

Sigtelserne drejer sig om deltagelse i en kriminel organisation, svig, groft bedrageri og forfalskning af dokumenter.

De påståede forbrydelser skal være sket sammen med andre i løbet af to år fra april 2012 og frem til 2014.

Italienske medier har tidligere rapporteret, at sagen drejer sig om et fiktivt salg af et stort parti olie til den italienske flåde, som skal kostet cirka 50 millioner kroner.

Lars Peter Bohn var chef for selskabets globale salg til offentlige instanser. Han og forsvareren afviser de sigtelser, som har ført til, at Italien har begæret ham udleveret.

- Det er en ordentlig og retskaffen person, der nu står til udlevering i en sag, hvis grundlag er helt fejlagtigt, siger advokat Peter Blinkenberg i landsretten.

Italien har sendt en såkaldt europæisk arrestordre til Danmark, som Justitsministeriet har godkendt.

En arrestordre skal ikke vendes og drejes af de nationale myndigheder, understreger Bagmandspolitiets senioranklager. Det er faktisk en ekspeditionssag, hvis bare de formelle betingelser er opfyldt.

- Inden for EU er der en formodning om, at staterne overholder menneskerettighederne, fastslår senioranklager Kjeld Johansen.

På mandag afgør landsretten, om der tværtimod er en reel risiko for, at Bohn i et italiensk fængsel vil blive udsat for en umenneskelig behandling.

/ritzau/

 

Dagens Gossip