Dansk selskab skal hjælpe USA med ebola-vaccine

Forskere i USA sætter i lyset af det nuværende ebola-udbrud ekstra fart på udviklingen af en ny vaccine mod ebola.

Det sker i et samarbejde mellem de amerikanske sundhedsmyndigheder, medicinalgiganten Johnson & Johnson samt det danske biotekselskab Bavarian Nordic.

Ebola har de seneste måneder kostet knap 2000 mennesker livet i Vestafrika, og derfor haster det med at få udviklet en effektiv vaccine.

- Som følge af den aktuelle sundhedskrise, der påvirker ikke blot Vestafrika, men hele verden, er der et udtalt behov for effektiv beskyttelse og behandling af dødbringende infektioner, såsom ebola, siger Bavarian Nordics administrerende direktør, Paul Chaplin, i en pressemeddelelse.

Johnson & Johnson oplyser, at de kliniske test af den nye vaccine, som altså indeholder teknologi fra Bavarian Nordic, vil begynde allerede i starten af 2015, hvilket er et år tidligere, end det hidtil har været planen at teste vaccinen på mennesker.

Bavarian Nordic oplyser, at der i et nyligt studie, udført af de amerikanske sundhedsmyndigheder, blev vist lovende resultater ved at blande Bavarian Nordics teknologi med Johnson & Johnson-teknologi.

Resultaterne viste 100 procents beskyttelse mod den aggressive Ebola Zaire-virus, der er skyld i det aktuelle udbrud i Vestafrika.

- Denne fælles indsats af Bavarian Nordic, Crucell (en del af Johnson & Johnson, red) og NIH (Det Nationale Sundhedsinstitut i USA, red) er et glimrende eksempel på, hvordan regeringer og private virksomheder kan samarbejde om at løse potentielle globale kriser, siger Paul Chaplin.

Bavarian Nordic har siden 2010 også leveret koppevaccine til den amerikanske regering.

Kampen om at udvikle ny medicin og vacciner mod ebola er blevet intensiveret, efter at et ekspertudvalg under Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har sagt, at det er etisk forsvarligt at benytte eksperimentelle produkter mod den nuværende ebola-epidemi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip