Dansk Supermarked dømt efter salg af designer-kopier

Skrevet af admin

10/01/2014

Dagens topnyheder

Dansk Supermarked, der omfatter supermarkedskæderne Bilka, Føtex og Netto, har fået forbud mod at handle med mærkevarer fra det kendte modefirma Ralph Lauren.

Det er Sø- og Handelsretten, der i en dom fredag nedlægger forbud mod virksomhedens import og salg af varer i alle størrelser og farver, fordi Dansk Supermarked er blevet afsløret i at forhandle falske Ralph Lauren polo T-shirts.

Retten har også bestemt, at Dansk Supermarked skal betale mærkevarefirmaet et engangsbeløb på 200.000 kroner for krænkelsen.

Sagen handler om omkring 1624 polo T-shirts, der blev annonceret i en husstandsomdelt Bilka-tilbudsavis, som kom i et oplag på 1,8 millioner eksemplarer. Her blev de markedsført som originale produkter til en billig pris.

Dansk Supermarked har erkendt, at polo T-shirtene var falske, og sagen har derfor drejet sig om Ralph Laurens erstatning.

Advokat Hanne Weywardt fra advokatfirmaet MAQS Law Firm, der har ført sagen for Ralph Lauren, glæder sig over, at mærkevarefirmaet nu får kompensation for, at Dansk Supermarked har solgt falske varer i sine supermarkeder.

- Det vigtige er, at afgørelsen siger, at Dansk Supermarked skal gøre sit hjemmearbejde bedre og passe på, hvilke varer de har i deres supermarkeder, siger Hanne Weywardt.

Hun glæder sig også over, at Sø- og Handelsretten har fastsat erstatningen til Ralph Lauren højere end det beløb, Dansk Supermarked har tjent på de falske varer.

- Det er markant i forhold til tidligere retspraksis, siger Hanne Weywardt.

Sø- og Handelsretten peger i sin afgørelse på, at varerne bar tydelige tegn på at være falske og af dårligere kvalitet, og at Dansk Supermarked derfor ved en undersøgelse, for eksempel i forbindelse med fotografering til reklameavisen, kunne have konstateret, at de var falske.

Retten hæfter sig også ved, at varerne blev indkøbt via en hjemmeside, hvis visuelle udtryk ligger langt fra Ralph Laurens egen.

- Retten finder, at Dansk Supermarked som professionel indkøber burde have foretaget en kvalitetskontrol af, om de produkter af mærket Ralph Lauren, som de udbød til salg i deres forretninger, var originale produkter, hedder det i afgørelsen.

Der er ifølge retten tale om en uagtsom krænkelse, hvorved Dansk Supermarked har handlet ansvarspådragende.

Selv om Ralph Lauren ikke har lidt et tab, mener retten, at mærkevarefirmaet har været ude for en markedsforstyrrelse, fordi kopiprodukter er blevet solgt i en forretning, hvor kunderne har en berettiget forventning om at finde den ægte vare.

/ritzau/