Dansk teenagers rørende beslutning: Derfor klippede jeg mit lange hår

"Ej hvor er det synd - du havde sådan et flot hår”.
Sådan har mange af reaktionerne lydt til 17-årige Katja Atzen Gade, da hun for nogle uger siden lod en frisør klippe hendes lange hår af.
Men reaktionerne er skiftet til “Respekt”, “Godt gået” og “Sejt” efter at Katja har valgt at fortælle sine omgivelser, om baggrunden for sin nye frisure.

- I begyndelsen så jeg jo ingen grund til at fortælle om, hvorfor jeg ville klippes. Det er jo i sig selv ikke så usædvanligt, siger Katja Atzen Gade til Dagens.dk.
Men efter lidt tid kunne hun se, at hendes baggrund kunne inspirere andre kvinder til også at klippe sit hår.

Efter en samtale med et kvindeligt kræftramt familiemedlem, tog Katja Atzen Gade en beslutning, mange kvinder har svært ved at realisere.

- Jeg klippede mit elskede lange hår af, alene for at donere håret til kræftramte eller patienter med Alopecia areata (Sygdom, hvor man taber al sit hår, red.). Det var vildt grænseoverskridende, da saksen nærmede sig. Det lange hår var jo en del af mig, fortæller Katja Atzen Gade til Dagens.dk.

Læs også: Skole til kræft-sympatiserende elev: Få en paryk eller bliv hjemme

Men den gode gerning hjalp hende med at samle mod til sig og lade omkring 45 centimeter sundt hår gå til parykker.

- De mister så meget mere end en del af deres identitet. Nogle mister også deres selvtillid, selvværd og selvrespekt. Jeg synes bestemt jeg mistede en del af min identitet. Ved at lade mig klippe, har jeg fået en meget lille og mild smagsprøve på, hvad disse patienter går igennem. For jeg har stadig hår på hovedet og mit hår gror jo ud igen, siger Katja Atzen Gade om oplevelsen af at mangle hendes lange lokker.

Nu har hun affundet sig med det korte hår.
- Da jeg stod med hårlokken i hånden var det helt okay, fordi jeg vidste, at en sygdomsramt person ville få stor glæde af håret, siger Katja Atzen Gade.

Vil du også gerne donere dine lokker til folk, der har mistet håret? Så læs med her.

Men det var ikke uden problemer at få lov til at donere hendes hår. Det viser sig, at der i Danmark ikke er en organisation, som tager imod hårdonationer til produktion af parykker.
Katja Atzen Gade ville helst have doneret sit hår til en landsmand. Men da det umiddelbart ikke lod sig gøre, fandt hun en amerikansk hjemmeside, locksoflove.org, der hjælper syge amerikanske børn og unge under 21 år.

- Jeg skulle putte håret i køleskabet, lægge det i en pose og sende det med pakkeposten. Nu er der et amerikansk barn, der får glæde af mit hår, fortæller hun og tilføjer.

- Når jeg ser mig selv i spejlet kan jeg stadig føle mig som en helt anden person og tænke: "Hvor er den gamle Katja". Men jeg smiler også indvendigt ved tanken om, at jeg har gjort det muligt for en sygdomsramt person at genoprette noget normalitet i deres hverdag, som de fleste af os tager for givet, siger den 17-årige østjyske teenager.

Læs også: Fire-årig pige donerer sit lange hår til børn med kræft

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip