Danske Bank og SAS ramt i stort norsk it-angreb

Selskaber i Norge, herunder flyselskabet SAS, Danske Bank og Nordea, har tirsdag været udsat for et massivt computerangreb, der betegnes som det største nogensinde inden for landets finanssektor.

Ud over de tre selskaber har også Norges Bank, Telenor, DNB, Sparebank 1, flyselskaberne Norwegian og Widerøe samt forsikringsselskaberne Storebrand og Gjensidige været mål for angrebene.

- Vi prøver at finde ud af, hvad dette er og forsøger at løse problemet, siger pressetalsmand Henrik Edström fra SAS til NRK.

Alle selskaberne har haft problemer med deres hjemmesider. Hos bankerne har det betydet, at kunder ikke har kunnet benytte sig af deres netbankløsninger.

Angrebet har stået på dagen igennem, og natten til onsdag er det eksempelvis fortsat ikke muligt at komme ind på SAS' norske hjemmeside.

- Omfanget er ikke det største, vi har set, men det er første gang, det har ramt så mange centrale aktører i finanssektoren i Norge. Flere sektorer er berørt, uden at jeg med stor sikkerhed kan sige, om disse er tilfældige mål, siger Sverre Olsen, sikkerhedschef i it-leverandøren Evry, til Dagens Næringsliv.

Angrebene kommer efter alt at dømme fra udlandet. Gerningsmændene prøver at udnytte en svaghed i blogtjenesten Wordpress til at styre internettrafik ind på de berørte selskabers hjemmesider.

På den måde kan man overbelaste hjemmesiderne, så de til sidst går ned.

Dagens Næringsliv har fået en e-mail fra aktivistgruppen Anonymous Norway, der hævder at stå bag angrebet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip