Danske bladtegnere samles i chok over skuddræbte venner

Der er chok og sorg blandt også danske tegnere over, at franske satiretegnere er blevet skudt og dræbt på det franske satiremagasin Charlie Hebdo onsdag.

- Jeg er dybt, dybt chokeret over det. Det er ubeskriveligt og fuldstændig forfærdeligt. Vi samler os nogle stykker og snakker om tingene, for vi er meget chokerede, siger formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn, til Ritzau onsdag.

Han fortæller, at en af tegnerne, den 57-årige Bernard Verlhac, kendt som Tignous, var blevet hans ven.

- Han var i Danmark og deltog i fagfestivalen, hvor han fortalte om sit fag i Frankrig. Han var også hjemme og spise hos mig, fortæller han.

En af de ting, Tignous fortalte om på sit visit til Danmark, var den franske lov om retten til blasfemi.

Ifølge Lars Refn er det Charlie Hebdos formål at provokere og være blasfemisk.

- Tignous mente selvfølgelig, at det er en ting, der er nøje forbundet til ytringsfriheden, siger Lars Refn.

Bladtegnernes formand fortæller desuden, at han dagen igennem har talt med franske medier. De har oplyst, at de personer, der stod for sikkerheden på Charlie Hebdo, var på ferie i England, da skyderiet fandt sted.

Desuden samles redaktionen ifølge Lars Refn kun en dag om ugen - den dag der er deadline. Og det var åbenbart onsdag.

De dræbte, som Lars Refn har mødt nogle af flere gange, var mennesker, hvis tilværelse bundede i et "stort, stort politisk engagement".

- De er ofte blevet bebrejdet, at de gør grin med alt og alle undtagen kommunisterne. Det var tegnere, som brændte for deres fag, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip