Danske entreprenører halter efter rivalerne i Europa

Evnen til at få ordrebogens domicilbyggerier, tunneler, broer og andre bygge- og anlægsprojekter til at give overskud er langt bedre hos de største europæiske entreprenører end hos Danmarks største byggeselskaber.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny rapport fra konsulentfirmaet Deloitte.

Rapporten lister de største europæiske entreprenører målt efter omsætning i 2013. Den gennemsnitlige overskudsgrad for de 20 største ligger på 4,4 procent, mens Danmarks to største, MT Højgaard og Aarsleff, ligger på henholdsvis 2,2 procent og 2,9 procent.

Som den eneste danske entreprenørkoncern indtager MT Højgaard en plads på listen. Virksomheden kommer ind som nummer 49 ud af 50 med en omsætning på 7,36 milliarder kroner.

Men det er altså ikke kun målt efter omsætning, at virksomheden indtager en bundplacering.

Selv om MT Højgaard siden 2009 har haft et mål om en overskudsgrad på 5,0 procent, har virksomheden været en underskudsforretning i både 2011 og 2012, hvorefter overskudsgraden krøb op på 2,2 procent sidste år.

Forklaringen på, hvorfor indtjeningen har været presset helt i bund de seneste mange år, er ifølge MT Højgaard blandt andet for stor risikovillighed.

- Kulturen i bygge- og anlægsbranchen generelt og også hos MT Højgaard har i en lang årrække været at lade sig presse på marginalerne. Man har sagt ja til for mange risikofyldte opgaver og lave priser, der har presset indtjeningen, siger Torben Biilmann, der er administrerende koncerndirektør i MT Højgaard, til Jyllands-Posten.

/ritzau/