Danske F-16-fly kan have dræbt civile i Irak

03/09/2015 23:36

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Danske F-16-fly har muligvis forårsaget civile tab i Irak i et angreb 30. august, skriver Forsvaret på sin hjemmeside:

- De danske F16 fly, der er indsat i kampen mod ISIL, gennemførte den 30. august et angreb mod godkendte mål. Alle procedurer for gennemførelse af angreb i henhold til koalitionens retningslinjer blev overholdt, skriver Forsvaret.

Ifølge Forsvaret har de danske styrker selv gjort opmærksom på risikoen for de civile tab i en rutinemæssig evaluering af angrebet.

Vurderingen er givet videre til koalitionen, der nu har igangsat en undersøgelse.

Forsvaret oplyser ikke, hvor mange civile der kan være ramt i angrebet, men skriver, at det kan betyde ændringer i proceduren for angreb:

- Den danske styrke vil gennemgå de interne operationsprocedurer med henblik på at vurdere, om der er behov for ændringer, skriver Forsvaret.

De danske F-16-fly har deltaget i koalitionen mod Islamisk Stat i Irak siden oktober 2014.

Det danske bidrag til koalitionen består af i alt syv fly, hvoraf tre af dem er i logistisk reserve, og op mod 140 mand. Lige nu er omkring 90 mand udsendt.

Ifølge den seneste opdatering af missionen fra Forsvaret, deltog de danske F-16-fly i perioden fra 25. august til 1. september 2015 i otte missioner, hvor der i alt er kastet 16 bomber.

De bomber har ifølge opdateringen været anvendt mod fjendtlige våbenstillinger, fjendtligt personel, køretøjer og bygninger anvendt af Islamisk Stat.

Siden første mission i 2014, har de danske F-16-fly i alt fløjet 498 missioner og kastet 464 bomber.

De danske partier, der står bag missionen i Irak, er enige om, at de danske F-16-fly skal have en pause fra Irak på endnu ubestemt tid, når mandatet udløber til oktober.

Beslutningen kommer efter, at danske F-16-flymekanikere har klaget over for lidt mandskab og en tvivlsom materiel tilstand hos flyene.

Danmark bakker dog forsat op om koalitionen Irak. Derfor er det blandt andet forslået, at sende en mobil radar til Irak.

/ritzau/