Danske F-16-jagere har fløjet 5414 gange rundt om Jorden

24/02/2015 18:24

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Da en af de danske F-16-jagere tirsdag landede på basen i Kuwait efter dagens missioner i den allierede krig mod Islamisk Stat i Irak, rundede de danske F-16-jagere en milepæl. De har i alt fløjet 300.000 timer.

Med en gennemsnitshastighed på cirka 750 km i timen har hele den danske flåde af F-16-fly fløjet tilsammen 225.000.000 kilometer - det svarer til, at flyene har været 5614 gange om Jorden, oplyser forsvaret.

De danske F-16-fly har siden den første mission den 16. oktober i den allierede kamp mod Islamisk Stat fløjet i alt 208 missioner og kastet 158 bomber over mål i Irak.

Missionerne, som de danske fly har deltaget i, har været offensive, oplyser forsvaret, der også fortæller om, hvilke områder de danske fly har været aktive i med overvågning og bomber.

- I den forløbne periode har flyene deltaget i missioner i områderne omkring Ninawa, i Al Anbar og det centrale Irak. Målene for bomberne har været fjendtlige styrker, bygninger og køretøjer, skriver forsvaret.

De danske fly har været indsat direkte som luftstøtte til styrker på landjorden. Her patruljerer flyene over et bestemt område, hvorefter de vil kunne blive indsat af koalitionen, når der er behov for støtte.

Luftstøtten vil variere, afhængig af hvad der er behov for. Det kan både dreje sig om overvågningsopgaver og bombninger af mål.

De danske fly har også gennemført såkaldte Air Interdiction-missioner. Her planlægges et specifikt angreb mod et på forhånd defineret mål udførligt og detaljeret hjemmefra.

Derefter flyver flyene direkte frem til målet og kaster bomber, hvis målene kan overvåges i real tid, og flyver retur. Ved disse missioner har målene for bomberne været fjendtlige styrker og bygninger.

På de missioner, hvor de danske F-16 ikke har anvendt våben, har de bidraget med overvågning og indhentning af efterretninger. På sådanne overvågningsmissioner er flyene dog altid klar til at anvende våben, hvis der er behov for det.

/ritzau/