Danske forbrugere tror på en bedre økonomi

Skrevet af admin

21/03/2014

Dagens topnyheder

Hvis man spørger de danske forbrugere, vil det se lidt lysere ud for økonomien i den nærmeste fremtid. Både på den hjemlige budgetkonto og i det danske samfund.

Indikatoren for forbrugertilliden er i marts 5,0 mod 4,2 i februar, viser tal fra Danmarks Statistik, og det er gode nyheder, mener cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

- Det er kun tredje gang, siden krisen ramte, at vi har været på et niveau på fem eller derover. Man kunne have frygtet et fald som følge af Krim-krisen. Så dagens tal må betegnes som en positiv overraskelse, siger hun.

Forbrugerne forventer fortsat, at både familiens og Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag.

Og det kan der være flere grunde til, siger Lone Kjærgaard.

- Ledigheden er faldet en tand, det lysner på boligmarkedet i flere områder. Dertil kommer, at overenskomstforhandlingerne ser ud til at resultere i, at danskere atter kan se frem til stigende realløn de kommende år.

- Vi har til og med haft en ret mild vinter, og det er også noget, der har lunet i varmeregningen i mange hjem, siger cheføkonomen.

Kun vurderingen af familiens egen økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden er faldet en smule.

- Forbrugerne mener stadig, at deres egen situation er på niveau med eller lidt dårligere end for et år siden, men at den vil blive bedre fremover, og at det tegner rigtig godt for dansk økonomi som helhed, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

- Det er lidt mærkeligt, at forbrugerne bliver ved med at være så negative om den aktuelle situation for deres egen økonomi, for de oplever fortsat stigende realløn. Men o.k. stigningen er så lille, at det nok er svært at registrere, tilføjer han.

/ritzau/