Danske forskere tættere på at finde årsag til astma

Børneastma er ikke det samme som voksenastma.

Sådan lyder en af konklusionerne fra et nyt studie udført af Dansk Børneastma Center og Københavns Universitet.

De danske forskere har således fundet et gen, som er med til at give små børn åndenød, pibende vejrtrækning eller trykken på brystet. De såkaldte astmaanfald.

Det skriver videnskab.dk

Børn med lige præcis denne variant skal formentlig behandles anderledes end andre, mener seniorforsker hos Børneastma Center, Klaus Bønnelykke.

- Vores studie viser, at der er et gen, vi ikke har tidligere har mistænkt for at give astma, som er medvirkende til at de mindste børn får astma med alvorlige anfald, siger han til Ritzau.

Han mener derfor, at det kan være en god forklaring på, hvorfor astmamedicin ikke virker optimalt på alle patienter.

- Vi kan se på hospitalerne, at det især er små børn, der bliver indlagt på grund af astmaanfald. Og det er især de mindste børn, hvor vi er dårlige til at forebygge og behandle, når de får svære astmaanfald, siger Klaus Bønnelykke.

Astma er ifølge studiet ikke kun én sygdom, som man indtil nu har troet. Derimod er det mange forskellige sygdomme, som kommer af forskellige årsager.

- Det understøtter vores teori om, at vi bliver nødt til at fokusere på de forskellige typer astma, siger Klaus Bønnelykke.

I alt peger han på fem gener, som fører astma med svære anfald med sig, også kaldet "astma-gener".

- Ifølge vores beregninger tyder det på, at hvis vi kan finde en måde at bremse effekten af disse gener, kan vi forhindre mindst halvdelen af astmatilfældene, siger seniorforskeren.

Med studiet er man et skridt nærmere på at finde ud af, hvordan astma opstår, og hvordan det kan kureres.

Opdagelsen af det nye gen er desværre ikke noget, der kan ændre den daglige behandling eller praksis lige nu og her, konstaterer Klaus Bønnelykke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip