Danske MEP'er i ordkrig om tillid til Juncker

Mandagens debat i Europaparlamentet om en tillidsafstemning torsdag til EU-Kommissionen under Jean-Claude Juncker udstiller splittelse mellem de danske europaparlamentarikere.

Af de tre, der tidligere har ytret sig mest højlydt med kritik af Juncker og rolle som regeringsleder i Luxembourg, da landet gav store skattefordele til internationale virksomheder, er kun Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU klar til at vælte Juncker-kommissionen nu.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt begrunder sin tøven med, at det på forhånd er klart, at Juncker vil vinde tillidsafstemningen, fordi de store grupper i parlamentet støtter ham. Og han tror ikke, at parlamentet får en ny chance.

- Når resolutionen falder, vil Juncker gøre, hvad han kan, for at bremse undersøgelserne. Så kan han erklære, at parlamentet har udtrykt tillid til ham.

- Det er dybt barnagtigt og skadeligt at rende rundt og fælde dom, inden man overhovedet ved, hvad der er foregået, siger Messerschmidt.

Også Jeppe Kofod (S) vil væbne sig med tålmodighed for at se, om Juncker lever op til løfterne om at sætte ind mod skattely og skatteunddragelse, og om undersøgelserne finder frem til, at Juncker har handlet decideret ulovligt.

Kofod mener allerede at kunne konkludere, at Juncker har handlet usympatisk, usolidarisk og amoralsk i Luxembourg.

- Det er bare ikke nok til at få et flertal imod ham i Europaparlamentet, siger Kofod.

Rina Ronja Kari vil stemme imod Juncker-kommissionen, selv om hun godt kan se, at højrefløjens mistillidsvotum ikke kan samle flertal.

- Jeg synes, de andre løber fra deres ansvar. De puster sig op og siger alle mulige kritiske ting. Men når det kommer til sagen, er de ikke klar til at følge op på kritikken.

- For mig er det ikke bare et spørgsmål om, hvad der er lovligt eller ulovligt. Den praksis er simpelthen ikke i orden. Jeg vil ikke acceptere den og kan ikke have tillid til, at den mand nu skal være formand for en kommission, der skal bekæmpe skattely, siger Kari.

EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ser med sindsro frem til afstemningen på torsdag. Den kan også koste hende jobbet, da parlamentet kun kan fyre kommissionen som samlet gruppe.

- Som jeg hørte debatten, er der ikke noget, der ligner et flertal for et mistillidsvotum.

- Jeg har fuld tillid til chefen. Men har også helt frie hænder til at gøre det, jeg synes, der skal til for at undersøge sagerne, siger Vestager.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip