Danske OL-profiler må ikke jagte medaljer i Rio

For hovedparten af Danmarks 120 OL-deltagere gælder det, at de tilhører verdenseliten i deres idrætsgren og er udtaget, fordi de har realistisk mulighed for at få en topplacering.

De har timet formen på sekundet, så de kan yde deres livs præstation på den dag, hvor det gælder, i håbet om kunne træde op på sejrspodiet og modtage et evigt minde om en succesfuld karriere.

Men det er ikke alle danskere, der er kommet til Brasilien med ambitionen om at vinde - eller blot at få en god placering.

Når cykelrytterne Christopher Juul-Jensen og Chris Anker Sørensen lørdag begiver sig ud på landevejsløbet, må de slet ikke forsøge at snuppe en medalje.

For dem handler OL udelukkende om at underlægge sig den danske kaptajn, Jakob Fuglsang, som er manden, der skal satses på i det bjergrige terræn omkring storbyen.

- Det er fuldstændig rigtigt. Ved OL er mange med for at vinde medaljer - det handler om nummer et, to og tre, og alt andet er næsten en skuffelse. Her er der en forskel, når vi cykelryttere dumper ind i OL-lejren, siger Christopher Juul-Jensen.

- For mig er det meget enkelt: Jeg er her for at hjælpe Jakob. Og når man er vant til at være hjælperytter, er der mange andre ting end lige netop sejren, der tæller, fortæller den slidstærke temporytter.

Selv hvis Jakob Fuglsang skulle styrte, blive syg eller må udgå, ændrer det næppe det store for Juul-Jensen, der er med for at hjælpe til på rutens flade stykker og vil være chanceløs, når der blive sat fart i bjergene.

Måske er det derfor, han forekommer ganske upåvirket af pres og forventninger, og i stedet har sat sig for at nyde turen til OL.

- At være cykelrytter er jo unikt i OL-sammenhæng. I modsætning til mange andre kommer vi ud og ser Rio og omgivelserne, når vi træner.

- Hvis man et kort øjeblik skal tage turistkasketten på, når vi at se omgivelserne, kysten, landsbyerne og det hele, fortæller han.

Mens landevejsløbet lørdag "blot" bliver endnu en af mange hårde arbejdsdage i en hjælperytters cykelliv, får Christopher Juul-Jensen lov at sole sig alene i opmærksomheden på onsdag, hvor han som eneste dansker stiller op i enkeltstart.

Her håber han på en plads blandt de 15-20 bedste.

/ritzau/

 

Dagens Gossip