Danske opfindere vinder europæisk patent-Oscar

Det var en dansk virksomhed, der løb med en del af opmærksomheden, da den europæiske patentmyndighed EPO tirsdag i Berlin uddelte sine årlige patentpriser - som af nogen betegnes som patentverdenens svar på en Oscar.

Den danske iværksættervirksomhed Aquaporin vinder i kategorien "Bedste opfinder i små og mellemstore virksomheder" for en særlig membran, der kan filtrere for eksempel spildevand til drikkevand, men uden det store energiforbrug, der ellers typisk kendetegner vandrensning.

- Der ligger et enormt potentiale i Aquaporins opfindelse. Deres teknologi vil være en utrolig stor hjælp for samfundet i kampen mod den globale mangel på rent drikkevand, lyder en del af begrundelsen fra EPO’s præsident, Benoît Battistelli, i en pressemeddelelse.

Peter Holme Jensen, administrerende direktør for Aquaporin, er stolt over at løbe med opfindernes svar på en Oscar.

- Prisen viser, hvor unik vores teknologi er, og at den kan konkurrere på globale vilkår og på allerhøjeste plan. Den værdi, Aquaporin har i dag, kan tilskrives vores patenter. Så det er en stor dag for vores virksomhed, siger Peter Holme Jensen i meddelelsen.

Hos Patent- og Varemærkestyrelsen er man også glad for den opmærksomhed, der følger med prisen.

- De mange priser og nomineringer gør, at Danmark nu er et af de lande, europæiske investorer holder særligt øje med. Derfor er det mit håb, at endnu flere danske virksomheder tør tage springet ud på den europæiske scene, siger styrelsens direktør, Jesper Kongstad.

Det er tredje gang på fire år, at en dansk virksomhed vinder en af priserne ved European Inventor Award, som er blevet uddelt siden 2006 for at fejre de største opfindelser i Europa og i verden.

I år var 15 virksomheder – heraf 12 europæiske - nomineret i fem kategorier. Prisen bliver uddelt af en international jury på otte medlemmer.

I 2012 vandt danske Widex en pris, mens Dall Energy ApS vandt i 2011. Tidligere har opfindere fra Novo Nordisk (2008) og Cryptomathic (2010) været nomineret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip