Danske soldater glæder sig til vished om krigsdeltagelse

admin

425 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Det er på tide, at Danmarks militære indsats i Kosovo, Afghanistan og Irak bliver gransket. Der er især for mange gisninger om baggrunden for at gå i krig i Irak, og de ansatte i forsvaret - såvel som offentligheden - har brug for klarhed.

Sådan lyder det fra Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Foreningen tager dermed godt imod en ny, politisk aftale om en uvildig udredning af Danmarks militære engagement i de tre lande.

- Vores holdning har i lang tid været: Lad os nu få det her afdækket én gang for alle, siger formand Flemming Vinther.

- Det giver mulighed for en afdækning af de forskellige militære operationer, så de af vores medlemmer, der gennem tiden har deltaget, ikke til evig tid skal konfronteres med spekulationer om, hvorvidt de handlede, som de skulle.

Det er regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Alternativet, der er blevet enige om at sætte en uvildig undersøgelse i gang.

Udredningen skal foretages af en forskningsleder og blandt andre en politolog med speciale i militære studier. De får adgang til alle de dokumenter - også de klassificerede - der var sendt til den tidligere Irakkommission, som V-regeringen lukkede ned.

Flemming Vinther fra Hærens Konstabel- og Korporalforening advarer dog mod at være klog "med tilbagevirkende kraft", når baggrunden for det militære engagement i Irak, Afghanistan og Kosovo skal frem i lyset.

- Det er interessant at undersøge det. Men man bør vurdere det set i forhold til den viden og information, man havde, da man traf beslutningerne om at gå i krig.

- Jeg mener, at de danske militærfolk i høj grad kan stå på mål for det, de har udrettet. Og det er jeg sikker på, at denne udredning også vil afdække. Hvis det modsatte viser sig at være tilfældet, må vi tage ansvar for det, siger Flemming Vinther.

/ritzau/