Danske stewardesser kan snart være et særsyn

Krigen i luften er blevet så hård, at dansk fagbevægelse sammen med arbejdsgiverne i SAS nu opfordrer til politisk handling, hvis luftfarten skal have en fremtid i Danmark.

Det skriver Ugebrevet A4.

- Vi ser flere tusinde arbejdspladser flyve ud af Danmark, samtidig med at luftfartsselskaber shopper rundt til lande med mest liberale regelsæt og ansætter personale på fuldstændig urimelige vilkår, siger næstformand i LO, Lizette Risgaard.

Det er lavprisselskaber som Ryan Air og Norwegian og deres brug af billig, udenlandsk arbejdskraft på korte kontrakter, der sætter stewardesser, flymekanikere, piloter, salgs- og transportarbejdere i danske flyselskaber og lufthavne under pres.

De er bekymrede for deres løn, deres job og deres fremtid.

Adskillige arbejdspladser er allerede forsvundet ud af landet, fremhæver formanden for Flyvebranchens Personale Union i Serviceforbundet, Thilde Waast.

- Det er helt klart en trængt situation for de danske luftfartsselskaber. Konkurrencesituationen er urimelig hård i de her år, og det er rigtig svært at drive luftfart i det nordlige Europa, siger Thilde Waast til Ugebrevet A4.

I 3F, der organiserer cirka 6000 transportarbejdere, chauffører og andre ufaglærte i lufthavnene i Kastrup, Billund og Aalborg, ser forhandlingssekretær Henrik Berlau også sort på fremtiden.

- Det er en kamp op ad bakke at bevare arbejdspladser på danske vilkår, siger Henrik Berlau.

Både Henrik Berlau og Thilde Waast deltager tirsdag i en stor luftfartskonference, som LO har arrangeret sammen med Dansk Metal, HK Privat, 3F og Serviceforbundet.

Det er de fire LO-forbund, der foruden FTF-forbund organiserer kabinepersonale, servicemedarbejdere og transportarbejdere indenfor dansk luftfart.

- Outsourcingen indenfor luftfarten er taget til i et hæsblæsende tempo de senere år, og vi ser hele tiden de nye lavprisselskaber finde nye og udspekulerede måder at drive forretning på, så de undgår at ansætte stewardesser og andet flypersonale på ordentlige vilkår.

- Vi skal have sat en stopper for den ulige konkurrence og sociale dumping i luftfarten, siger LO-næstformand Lizette Risgaard til ugebrevet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip