Dansker-koloni i USA: Ramt af ekstrem kulde

Historisk lave temperaturer hærger netop nu en række amerikanske delstater, og flere steder har vejret tvunget butikker, fabrikker og skoler til at lukke.

Den danske studerende Anne Mette Ravn Nielsen har siden august boet i landsbyen Elk Horn i den midtvestlige delstat Iowa, der er blandt de hårdest ramte med mere end 20 minus grader. Den lille landsby er kendt for at huse mange danske efterkommere.

- Det kan ikke sammenlignes med noget, jeg har oplevet i Danmark.

- Når man får vinden i hovedet, er det svært at trække vejret, siger den 26-årige studerende, der som en del af sin uddannelse ved Københavns Universitet arbejder på et museum om dansk immigration i den lille landsby.

- Jeg var ude og gå en tur i går eftermiddags, og en anden dansk praktikant og jeg tænkte, at det her kommer vi aldrig til at opleve derhjemme, så det blev vi nødt til at komme ud at mærke.

- Det er fint, så længe man ikke er i vindretningen. Men hvis man får blæsten ind på sig, er det helt ekstremt koldt. Jeg plejer at gå til museet, men i dag sagde de andre, at det simpelthen var for farligt.

- Jeg gik så fra parkeringspladsen og hen til museets indgang, og i løbet af de 20 sekunder, det tog, der frøs mit våde hår til en stor isklump, siger Anne Mette Ravn Nielsen.

Senest hun tjekkede termometeret sagde det minus 22 grader, men grundet den kraftige vind føles det reelt som minus 32.

- Alle skoler er lukket i området. Bilerne kan godt køre, men det er simpelthen for farligt for børnene at stå og vente på skolebussen. Og hvis bussen skulle gå i stå, ville det også være farligt.

Anne Mette Ravn Nielsen forklarer, at amerikanerne i Iowa er vandt til mere ekstreme vejrforhold, end vi kender dem fra Danmark, men hendes bekendte betegner dog også disse tider som noget særligt.

- Det her er også ekstremt for dem. Det bider, og det føles som om, at der bliver holdt en isterning direkte på huden. Og der er vel en grund til, at de lukker deres skoler, siger hun.

Ud over museet "Museum of Danish America", hvor Anne Mette Ravn Nielsen arbejder, findes der i Elk Horn også en dansk mølle og en restaurant, der serverer dansk mad.

Byen har blot lidt over 600 indbyggere og en betydelig del af dem har danske aner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip