Dansker koordinerer Vanuatu-hjælp: Ikke en normal cyklon

Den tropiske orkan Pam, der natten til lørdag lokal tid ramte østaten Vanuatu i det sydlige Stillehav har efterladt ødelæggelser i et omfang, som regeringen ikke selv er i stand til at håndtere.

Det siger danskeren Sune Gudnitz, der er chef for FN's katastrofeorganisation Unocha i Stillehavsområdet.

- Vanuatu er rimelig godt rustet til at håndtere en normal naturkatastrofe og har gjort det tidligere, men det her er ude af proportioner med, hvad der er normalt, fordi det var en så kraftig cyklon, siger han til Ritzau.

- Jeg tror, at der vil være en stærk afhængighed af udefrakommende assistance, og det er det, som mit kontor på vegne af FN er i gang med at mobilisere, og vi er ved at sende rapid response teams til Vanuatu for at hjælpe med at sætte den humanitære operation i gang og få andre partnere ind for at hjælpe, fortæller han fra Fiji.

Hvor omfattende skader, som den tropiske supercyklon har forårsaget, er for tidligt at sige noget præcist om endnu.

Mange af Vanuatus omkring 260.000 indbyggere bor i små huse, som ikke er bygget til at stå imod de kraftige vindstød og oversvømmelser, som Pam har haft med sig.

- Der er indtil videre kun uofficielle meldinger om omkomne. Regeringen har endnu ikke sagt noget, og jeg tror desværre, at der kommer til at gå noget tid, før vi får et officielt tal, for det er svært at få kontakt til de mere yderliggende øer og regioner, siger Sune Gudnitz.

Hjælpemandskaber fra FN forbereder sig på at sende nødhjælpshold af sted søndag, men fordi lufthavnen er lukket, og stormen fortsat er kraftig, er det usikkert, hvornår de kan lande på øen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip