Danskere i spidsen for inspektionshold i Ukraine

Et danskledet inspektionshold fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) begynder onsdag en inspektion i Ukraine.

Holdet består af fire danskere og en fra hver af de øvrige lande, der er med. Det er Tyskland, Polen, Østrig og Sverige, oplyser Forsvarsministeriet.

- Udviklingen i Ukraine er stærkt bekymrende, og vi følger situationen nøje i EU og i Nato, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Holdet på otte tager af sted onsdag og skal til Østukraine. Rammen for besøget er det såkaldte Wien-dokument, der er en samling af internationale tillids- og sikkerhedsskabende foranstaltninger aftalt mellem OSCE’s 57 lande.

- Det er vigtigt, at vi fortsat har neutrale, internationale observatører på stedet, der nøgternt kan rapportere om situationen, og som kan medvirke til, at situationen ikke eskalerer yderligere, påpeger forsvarsministeren.

Den multinationale inspektion ligger i forlængelse af det nuværende OSCE-besøg og skal sikre en kontinuerlig tilstedeværelse af internationale observatører i Ukraine.

- Det er derfor også helt naturligt, at Danmark har påtaget sig ledelsen af det multinationale team i regi af OSCE, der i disse dage indleder inspektion i Østukraine, siger Nicolai Wammen.

- Forsvarets våbenkontroleksperter skal have ros for med så kort frist at have sammensat et multinationalt team til at gennemføre inspektionen, siger forsvarsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip