Danskere vil lukke udlændinge ind på sommerhusmarkedet

Et flertal blandt danskerne vil lade udlændinge købe sommerhus i Danmark, som det ellers ikke er muligt i dag.

Det viser en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau. 59 procent mener, at udlændingene skal lukkes ind på sommerhusmarkedet, mens 28 procent er imod.

Hvis udlændinge lukkes ind på sommerhusmarkedet, så vil sommerhuspriserne få et nøk opad. Det siger Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

- Det vil være en helt ny køberskare, man lukker ind på markedet. Det vil alt andet end lige betyde, at efterspørgslen vil blive større, og så vil priserne på sommerhuse også stige en smule.

- Man skal ikke forvente, at priserne vil piske i vejret. Det er ikke sikkert, at en tysker synes, det er billigt at købe et dansk sommerhus, og de fleste vil nok stadig foretrække, at leje et sommerhus et par uger om året, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Beslutningen om at udelukke udlændinge fra sommerhusmarkedet skyldes en særregel fra 1973, hvor Danmark trådte ind i EF.

Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten), er en af dem, som mener, at særreglen skal afskaffes.

Han mener det vil gavne Udkantsdanmark. Borgmesteren forslår, at man indfører en prøveperiode på to år, hvor EU-borgere kan få lov til at købe sommerhuse i Danmark.

- Sådan et forsøg vil være med til at skabe vækst og udvikling i provinsen. Det har vi behov for. Så må vi evaluere ordningen efter to år og indføre særreglen igen, hvis sommerhussalget imod forventningen løber løbsk, siger John Brædder.

Sommerhusene op langs den vestjyske kyst har flittigt besøg af tyskere, som lejer sig ind. I Ringkøbing-Skjern Kommune ligger der over 9000 sommerhuse, og disse sommerhuse, mener borgmester Iver Enevoldsen (V), bør blive på danske hænder.

- Jeg vil være meget bekymret på turismens vegne, hvis det skete. Tyskere har ikke samme tradition for at leje sommerhuse ud, og derfor frygter vi, at de tyskejede sommerhuse vil stå tomme i store perioder af året, siger borgmesteren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip