Danskerne: Det kræver doping at vinde Touren

Skrevet af admin

08/07/2014

Mest læste i dag

Man kan ikke vinde Tour de France på havregryn, hård træning og sukkervand.

Den tilsyneladende endeløse række af dopingsager i cykelsporten har fæstnet sig i danskernes bevidsthed i en grad, så tre ud af fire vurderer, at den kommende Tour-vinders succes vil være opnået på snyd.

I en måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, svarer 72,2 procent af de 1005 adspurgte "nej" til spørgsmålet, om Touren "kan vindes af en ren rytter uden brug af doping."

Tinkoff-Saxos manager Bjarne Riis mener, at mistilliden er baseret på begrænset viden om, hvad der er sket af oprydning i cykelsporten de seneste år.

- De folk, der bliver spurgt, har ingen kendskab til det, og de har ingen reel mulighed for at vide noget om det. De tror og gætter. Mere er der ikke i det, siger Bjarne Riis.

Flere end halvdelen af de seneste tyve års vindere har indrømmet brug af doping med Lance Armstrong som den mest fremtrædende med syv sejre baseret på snyd.

Riis indrømmede i 2007, at hans egen sejr i 1996 blev opnået med doping.

- Cykelsporten har den historie, den har, og vi kan ikke kommunikere så meget anderledes, end vi allerede gør. Vi gør det så godt, som vi kan i forhold til at have en ren cykelsport. Man kan ikke forvente eller forlange at alle ved, hvad der foregår.

- Men det er egentlig ligegyldigt, hvad jeg mener om dette, for alle skal have lov at have deres mening, siger Riis.

Lars Bak, som også var del af sporten, da Armstrong dominerede, mener, at der er sket en markant oprydning.

- Man kan godt vinde Touren uden brug af doping, slår Bak fast.

Men den danske Lotto Belisol-rytter forstår godt folks overbevisning om, at doping fortsat huserer i feltet.

- Det er beviseligt, at feltet ikke er 100 procent rent, for vi har lige set nogle tilfælde igen. Det vil der altid være. Men det beviser også, at dopingkontrolsystemet virker. Vi bliver testet rigtig meget, siger Bak.

Den 34-årige rytter mener, at danskernes generelle mistillid også er påvirket af, at undersøgelsen er foretaget kort før Touren, hvor der altid dukker sager op i medierne.

- Menigmand, der lige læser lidt tekst-tv, vil selvfølgelig bruge sin logik og sige: "Selvfølgelig tager de stadig doping". Jeg håber så, at folk indser, at det kun er et fåtal, der doper sig, efter der er blevet forklaret så meget om, hvordan vi bliver testet.

- Det er lige som dem, der stjæler nede ved bageren. Det kan vi ikke gardere os imod. Man ser det alle vegne, lige fra toppolitikeren, som er korrupt, til politimanden, der sælger hash ude på Christiania, siger Bak.

* Fakta om undersøgelsen:

* 1005 danskere har besvaret spørgsmålet: Tror du på, at Tour de France 2014 kan vindes af en ren rytter uden brug af doping?

* 72,2 procent har svaret "nej", 14,2 procent har svaret "ja" og 13,6 procent har svaret "ved ikke".

/ritzau/