Danskerne ser dobbelt: Overvurderer muslimers antal

Skrevet af admin

03/06/2015

Mest læste i dag

I gennemsnit forestiller danskere sig, at hver tiende i landet er muslim.

Det konkluderer en måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2. Tallene viser, at de adspurgte tror, at 9,4 procent af befolkningen - eller et godt stykke over en halv million - er muslimer.

Det korrekte tal er dog nærmere det halve.

Der findes ikke officielle opgørelser over antallet af muslimer i Danmark, men det skøn, der i forskerkredse går for at være det mest præcise, står en lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet for.

Brian Arly Jacobsen kigger på tal fra Danmarks Statistik, fokuserer på nationaliteter fra lande med betydelig muslimske befolkningsgrupper og sammenholder det med lokale folkeoptællinger.

Ud fra den metode er det korrekte antal muslimer cirka 263.800, hvilket svarer til 4,7 procent af befolkningen, skriver Politiken onsdag.

- Politikerne taler simpelthen emnet op sammen med medierne, og det påvirker folks opfattelse af omfanget, siger Brian Arly Jacobsen til avisen.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, ser dog intet galt i, at der bliver sat fokus på muslimer i Danmark.

- Der er problemer med muslimer. Så de vil automatisk komme til at fylde mere i debatten, siger hun til Politiken.

Sammen med Dansk Folkepartis Martin Henriksen er hun kendt for at holde en hård tone i debatten, skriver Politiken.

Martin Henriksen mener, at muslimer "har en tendens til at gøre sig uheldigt bemærket", hvilket er grunden til danskernes forestilling om det høje antal.

Özlem Cekic fra SF retter derimod skytset mod sine kolleger.

- Politikere på Christiansborg er rigtig gode til at puste til frygten og sætte befolkningsgrupper op imod hinanden, siger hun til Politiken.

Danskerne skyder ikke kun skævt, når det gælder muslimer.

For eksempel tror vi, at der er langt flere akademikere i landet, end tilfældet er, viser målingen, der er foretaget blandt 1004 respondenter fra 30. april til 4. maj 2015.

/ritzau/