Danskernes tro på den økonomiske fremtid er i top

Foråret har for alvor grebet danskerne. Tilliden til egen økonomi og landets økonomiske vækst var i marts på rekordhøje 13,9 - en stigning fra 9,1 i februar, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Niveauet er højere end gennemsnittet for de seneste seks måneder på 8,8, og tilliden er nu på sit højeste niveau siden den økonomiske vækst buldrede i højeste gear i 2006 og før finanskrisen.

Der er medvind på stort set alle dele af økonomien. Bolig- og arbejdsmarkedet viser fortsat fremgang, renten er historisk lav, aktiemarkedet buldrer derudaf, og olieprisen er faldet markant.

Senioranalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen siger, at stigende beskæftigelse også får humørbarometret til at at stå på smukt.

- En afgørende forklaring på det optimistiske syn på fremtiden skal findes på arbejdsmarkedet. Her er beskæftigelsen siden midten af 2013 steget med mere end 30.000 personer.

- Denne udvikling har med rette gjort de danske forbrugere markant mindre bange for at blive ramt af arbejdsløshed, og dermed banet vejen for en mere optimistisk vurdering af de økonomiske fremtidsudsigter, siger Jan Størup Nielsen i en skriftlig kommentar.

Danskerne ser optimistisk på både egen økonomisk situation og på landets økonomiske fremtid, hvor væksten så småt er begyndt at bide sig fast.

- Netop den stigende optimisme koblet med en positiv reallønsvækst og en fortsat fremgang i beskæftigelsen ser vi som den afgørende cocktail, der over de kommende år skal trække husholdningernes forbrug højere op, siger Jan Størup Nielsen.

At det økonomiske forår er sprunget ud i fuldt flor hos danskere, skulle så også gerne munde ud i, at den længde ventede fremgang i privatforbruget afspejler sig i statistikken.

For en ting er, at humøret er til det, men anden ting er, om også tegnebogen kommer op af lommen og bliver brugt til flere private forbrugsgoder.

Makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen forventer, at det vil ske.

- Forårsstemningen blandt de danske forbrugere kommer efter sidste uges halvlunkne detailsalgstal, og understreger at luften ikke er gået af ballonen hvad forbrugslysten angår.

- Dagens markante fremgang i forbrugertilliden er sammen med de gode vilkår for forbrugerne med til at forstærke vores tro på en yderligere fremgang i det danske privatforbrug, og vi forventer derfor en vækst på to procent, siger Peter Bojsen Jakobsen.

/ritzau/

.

Dagens Gossip