De Konservative bad om valgpenge fra tobaksindustrien

Borgerlige politikere har de seneste seks år modtaget over en kvart million kroner fra tobaks­relateret industri i Danmark.

I flere tilfælde har politikerne selv søgt om pengene. Det skriver Berlingske.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det på kant med WHO's mål om at beskytte sundhedspolitikken mod tobaksindustriens interesser. Lægeforeningen opfordrer politikerne til at lægge alt frem.

Brede flertal i Folketinget - også De Konservative - har i årevis lavet regler, der skal begrænse danskernes rygning.

Samtidig har De Konservative bedt tobaks­industrien om sponsor­kroner til partiet, og De Konservative modtog den største enkeltdonation fra Scandinavian Tobacco Groups fond ved valget i 2011.

Det er konklusionen på baggrund af en række samtaler, som Berlingske har haft med centrale aktører i den danske tobaksindustri.

Flere repræsentanter fra tobaks­industrien har sat beløb på, hvor mange penge de har sendt i retning af politikerne, men de mest centrale aktører vil ikke at fortælle præcist, hvilke politikere de har sponsoreret.

Virksomheden støtter efter ansøgning, og fra 2009 og frem til i dag har Scandinavian Tobacco Group støttet forskellige politiske partier seks gange.

- De fem af gangene var med beløb på mellem 10.000 og 20.000 kroner, og den sjette gang var til De Konservative, siger Kasper Bach Habersaat, kommunikations­direktør i Scandinavian Tobacco Group til Berlingske.

Ifølge Berlingske var De Konservative topscorer med et beløb på 50.000 kroner ved det seneste folketingsvalg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip