De mindst udsatte for kriminalitet bekymrer sig mest

Folks frygt for at blive udsat for kriminalitet rimer ikke med realiteterne.

De, der bekymrer sig mindst, løber faktisk den største risiko for at få knytnæveslag i hovedet eller andre ubehagelige oplevelser.

Og de mennesker, der spekulerer mest på overfald og den slags, har mindst at frygte.

Det viser en undersøgelse af ofre og kriminalitet udført af Københavns Universitet for Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd.

Kvinder er mest bekymrede, men det er unge mænd, som er mest udsatte, viser det sig.

- Der er mange myter om for eksempel omfanget af voldskriminalitet. Det betyder desværre, at mange bekymrer sig uden grund, siger Linda Nielsen, formand for Det Kriminalpræventive Råd, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser også, at mennesker, der bor i Region Hovedstaden, er mindre angste end dem, der bor andre steder - selv om deres risiko faktisk er størst. Dette resultat kaldes i undersøgelsen bemærkelsesværdigt.

Samtidig er de, der ofte går ud om aftenen, mindre angste end dem, der ikke gør det. Og det på trods af, at denne gruppe er mere udsat end andre.

Tre ud af fire danskere bekymrer sig aldrig eller sjældent for at blive udsat for kriminalitet.

I 2012 blev 16 procent af befolkningen i alderen fra 16 til 74 år udsat for enten vold, tyveri, hærværk eller anden kriminalitet, viser undersøgelsen, som baseres på interviews.

Det er et fald i forhold til 2011. Dengang oplyste 18 procent, at de havde været ofre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip