De Radikale vil forny kontroversielt håndtryk med K

Skrevet af admin

25/09/2014

Dagens topnyheder

Den nye politiske leder af De Radikale, Morten Østergaard, vil gerne forny det håndtryk, som hans forgænger Margrethe Vestager gav Lars Barfoed under valgkampen i 2011, skriver Berlingske.

- Min hånd er udstrakt, hvis Søren Pape eller andre af de borgerlige ledere skulle have lyst til at forpligte sig på et samarbejde, og mit håb er, at man i oppositionen ikke kaster sig ned i skyttegravene og signalerer, at man påtænker at vende tilbage til den blokpolitik, som blev ført i 00'erne, siger han til avisen.

Men den nye konservative leder, Søren Pape Poulsen, afviser at gentage det tværpolitiske håndtryk.

- Morten Østergaard må forberede sig på, at jeg helt entydigt vil slå fast, at vi altså hører til i den borgerlige afdeling. Men hvis De Radikale har lyst til at komme over, så skal de være velkomne, siger Søren Pape Poulsen til avisen.

De to partiers nu tidligere ledere forpligtede sig under folketingsvalgkampen i 2011 på at lave et bredt samarbejde uanset udfaldet af valget. Det førte dengang til kritik af Lars Barfoed fra blandt andet Dansk Folkeparti, der advarede mod at stemme på De Konservative, hvis man ville have en stram udlændingepolitik.

Søren Pape Poulsen understreger, at selv om han ikke vil forny håndtrykket med Morten Østergaard, vil han stadig gerne have et bredt samarbejde i Folketinget.

Ved det seneste folketingsvalg fik De Konservative kun otte mandater, mens De Radikale høstede 18 mandater. Flere politiske kommentatorer mener, at håndtrykket med Vestager var én af Lars Barfoeds største fejltagelser.

Morten Østergaard afviser, at den udstrakte hånd ikke blot handler om at sikre partiet indflydelse efter et kommende valg, hvor meningsmålingerne tyder på, at De Radikale og resten af regeringen må forlade regeringskontorerne.

/ritzau/