Deltag i afstemning: Lægerne vil hæve prisen på smøger til 54 kroner

Skrevet af Holger Madsen

28/04/2012

Mest læste i dag

Forslaget fra Lægeforeningen kommer fordi 14.000 danskere dør hvert år som følge af rygning.

Endnu flere bliver syge af tobak og rammes af kræft, lunge- og hjertesygdomme. For at få vendt udviklingen skal især færre unge begynde at ryge.

I en ny tobakspolitik opfordrer Lægeforeningen derfor nu regeringen til at gøre det dyrere at købe tobak.

- Højere priser på cigaretter har den virkning, at færre unge begynder at ryge. Undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem pris og forbrug. Derfor er det afgørende, at politikerne på Christiansborg hæver afgifterne på tobak. For at den forebyggende effekt slår igennem, skal prisen på en pakke med 20 cigaretter være 54 kroner, som er det niveau Forebyggelseskommissonen anbefaler, siger Jette Dam-Hansen, der er formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg.

Ud over at det skal være dyrere at købe tobak, ønsker Lægeforeningen, at tobak ikke skal være synligt i butikkerne, og at producenterne af tobak skal oplyse myndighederne om de stoffer, som bliver tilsat tobakken, og som forøger afhængigheden hos rygerne.

Lægeforeningen vil også fortsætte med kraftigt at opfordre politikerne til at gøre rygning forbudt i alle offentligt tilgængelige bygninger og på arbejdspladser – elementer, som desværre ikke blev en del af den aftale, der netop er indgået om en revision af rygeloven

- Den nye aftale er langt fra ambitiøs nok. Det kan ikke være rimeligt, at mennesker fortsat skal udsættes for røg, bare fordi de passer deres arbejde. Det må der rettes op på. Når rygeloven skal revideres næste gang, bør undtagelserne i loven fjernes, så rygning på alle arbejdspladsen bliver helt forbudt, siger Jette Dam-Hansen.