Den 4. oktober skete det: Inden længe skal det rulles ud i trafikken

05/10/2023 09:08

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Så sent som i går skete det, og inden længe skal det rulles ud i trafikken.

Mest læste i dag

Lastbiler, varevogne og busser skal hurtigst muligt rulle med på den elektriske bølge, hvis Danmark skal nå sine klimamålsætninger. Sådan lød det klare budskab fra deltagerne i åbningen af Danmarks største ladestation til tung transport i Hirtshals onsdag. Åbningen markerede dermed et vigtigt skridt i transportsektorens grønne omstilling.

Blandt dagens talere var bl.a. Rasmus Prehn, formand for Transportudvalget, Søren Smalbro, Borgmester i Hjørring Kommune, Lotte Vang, chef for grøn omstilling i Hjørring Kommune og Anders Krag, administrerende direktør i E.ON Drive Infrastructure Denmark. Sidstnævnte er den operatør, som har stået for etableringen af den kraftfulde ladestation:

"Den tunge trafik er en af de helt store udledere af CO2. Hvis vi skal nå i mål med vores klimaambitioner, er det svært overvurdere betydningen af at få både vare- og bustransport over på grøn strøm. I det lys er åbningen af Danmarks største ladestation til tung trafik lidt af en milepæl", siger Anders Krag.

En fjerdedel af Europas samlede CO2-udledning kommer fra transporten, og ifølge Det Europæiske Miljøagentur kommer 72 procent af den udledning fra vejtransporten. Tunge køretøjer og lette varevogne står for over en tredjedel.

”Både de helt tunge køretøjer og lettere varevogne sætter markante aftryk, så vi skal have bredden med, før det rigtig batter noget. Det er både teknisk og praktisk en svær udfordring, men med åbningen af det nye store anlæg har vi vist, at det kan lade sig gøre at stille infrastrukturen til rådighed, så jeg er optimistisk,” lyder det fra Anders Krag.

Den vurdering er Rasmus Prehn enig i:

"I kan roligt være stolte af, at I igen viser vejen i forhold til infrastruktur og en grøn omstilling, for der er branche der rigtig gerne vil det her, og nu viser I også at der er mulighed for at få ladet sin lastbil og sin bus op” siger Rasmus Prehn og tilføjer ”kæmpe stort tillykke til Hirtshals Transport Center, Hjørring Kommune og E.ON Drive - tillykke med at det nu igen er Hirtshals og Hjørring Kommune der bliver førende på den grønne omstilling, ved at sætte strøm til netop den grønne omstilling; et vigtigt signal til vore naboer, da vi ser Hirtshals som et brohoved mellem Nordatlanten og resten af Europa".

Lotte Vang enig med Rasmus Prehn og nævner vigtigheden for netop Hjørring Kommune med stærke partnere i den grønne omstilling:

"Vi er ambitiøse i Hjørring Kommune, og det kan vi kun være, fordi vi har gode, stærke partnerskaber, ellers ville vi ikke turde at sætte så seriøse mål for den grønne omstilling”, siger Lotte Vang, og fortsætter ”Tak til E.ON fordi I også er med til at gå foran, på de her ting, være med på vores grønne klimamål for Hjørring Kommune, det hurtige sprint, tror jeg, har været rigtig vigtigt for at vi har kunnet lykkes med det som er sket i kommunen".

Danmarks hidtil største ladestation til tung transport er opstillet ved Hirtshals Transportscenter, men det er ikke kun ved omfartsveje at E.ON Drive Infrastructure forbereder sig til el-lastbilerne. Tung transport stiller særlige krav, fordi opladningen skal passe ind i det køremønster og funktion, som lastbilen eller varebilen har. Derfor arbejder E.ON Drive Infrastructure på aftaler og samarbejder med transportfirmaer, lastbilproducenter, fragtfirmaer, lagerhuse og andre steder, hvor biler kan lade op, mens de bliver læsset, eller mens chaufføren holder hviletid.

Fakta:

  • Danmarks største ladestation til tung transport blev åbnet 4. oktober 2023 ved Hirtshals Transport Center, Dalsagervej 3, 9850 Hirtshals

  • De tre lynladere på 400 kW kan servicere 5 el-lastbiler eller 6 biler/varevogne ad gangen.

  • Ladestanderne kan skaleres op til 1 MW, når teknologien er klar

  • E.ON Drive Infrastructure understøtter alle former for opladning til tung transport; både offentlige ladestandere og privatejede ved depoter, terminaler og virksomheder

Om E.ON

E.ON Drive Infrastructure (EDRI) er en paneuropæisk markedsledende operatør af ladestationer, som ejes af E.ON-koncernen. EDRI bygger, ejer og driver offentlig ladeinfrastruktur til alle typer af elektriske køretøjer. Virksomhedens formål er at skabe en bæredygtig verden ved at tilbyde opladning til alle overalt. Teamet beskæftiger i øjeblikket 100 personer og driver mere end 4.000 offentlige ladepunkter i 10 europæiske lande: Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Storbritannien, Tjekkiet, Norge, Italien, Ungarn og Rumænien. Sammen med lokale partnere vil EDRI udvide sit netværk ved at installere 1.000 ekstra lynladere om året. Find mere information på www.edri.com