Den Europæiske Centralbank sænker overraskende renten

Skrevet af admin

04/09/2014

Dagens topnyheder

Den Europæiske Centralbank, ECB, sænker højst overraskende sin toneangivende udlånsrente til 0,05 procent fra 0,15 procent. Samtidig har centralbanken valgt at sænke indlånsrenten til negative 0,2 procent fra negative 0,1 procent.

Det oplyser centralbanken efter et møde torsdag.

Mange økonomer havde på forhånd ventet, at Den Europæiske Centralbank ville holde renten i ro, men en rekordlav inflation i eurozonen er formentlig årsagen til rentesænkningen, vurderer Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

- Det (rentesænkningen red.) sker formentlig på baggrund af en ny prognose som offentliggøres senere i dag. Men det er klart, at den lave inflation på 0,3 procent, som er langt under målsætningen på to procent, er en hovedårsag, skriver han i en kommentar.

Samme vurdering kommer fra Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken.

- Overordnet er der ikke tvivl om, at der har været et stort pres på ECB for at forsøge på at bremse den deflationære spiral og styrke den økonomiske vækst, siger han i en kommentar.

Begge økonomer vurderer, at Nationalbanken senere torsdag vil følge trop og ligeledes sænke renten. Normalt følger Nationalbanken linjen fra ECB, fordi den danske krone er bundet af en fast kurs til euroen.

Den Europæiske Centralbank sænker udlånsrenten for at gøre det billigere for bankerne i eurozonen at låne penge, hvilket skal være med til at sparke gang i den europæiske økonomi.

Ved at gøre indlånsrenten yderligere negativ gør ECB det modsat uattraktivt at have penge stående, da bankerne dermed skal betale for at have pengene stående i banken.

Derudover vil rentesænkningen betyde en svækkelse af euroen, hvilket gør varer fra eurolandene billigere at købe. Det skal sætte fart på eksporten og dermed øge væksten.

/ritzau/