Den første menstruation bestemmes i høj grad af gener

Det kan være en stor dag, når en pige får sin første menstruation, og det er i høje grad hendes gener, der afgør, hvornår det sker.

Ifølge en ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, er arveanlæggene afgørende for 60 procent af tidspunktet for den første menstruation. Resten er livsstilsbetinget, skriver Videnskab.dk.

- Det er et ekstremt stort studie, som giver os vigtig ny grundviden om, hvordan generne påvirker en helt almenmenneskelig begivenhed som at få menstruation, siger overlæge og professor i molekylær onkologi Stig Bojesen fra Herlev Hospitals klinisk biokemiske afdeling til Videnskab.dk og fortsætter:

- Det allermest opsigtvækkende ved undersøgelsen er, at den viser, at menarken (den første menstruation, red.) er delvist afhængig af, om man har bestemte gener fra sin far eller sin mor.

Undersøgelsens resultater er kommet frem, efter at forskere fra en række forskellige lande - deriblandt Stig Bojesen og andre forskere fra Danmark - har lavet analyser af 182.416 kvinders dna.

På baggrund af analyserne fra hele verden har forskere fra Cambridge University fundet 106 steder i kvindens genom, som har betydning for, hvornår den første menstruation kommer.

Dermed konkluderer forskerne, at menarke-alderen bestemmes af flere gener og variationer i dna'et.

På Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion, er man interesseret i resultaterne.

- Helt overordnet giver de os ny viden om de genetiske mekanismer, der er på spil i forhold til menarken.

- Det er vigtigt, for det betyder noget for helbredet resten af livet, hvornår man får sin første menstruation, siger klinikchef, professor Anders Juul, der har stået i spidsen for undersøgelser om danske unges pubertetsudvikling og pigers menstruationsalder.

Ifølge professoren, er det væsentligt, at forstå, hvad der afgør, om en pige få en tidlig menarke, da det kan hænge sammen med dårligt helbred. Han minder om, at generne kun afgør 60 procent.

Hvis man er meget overvægtig eller eksponeret for hormonforstyrrende stoffer øger man sandsynligheden for at få menstruation tidligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip