Den første spæde frost er målt i Midtjylland

Nu er det kun et spørgsmål om tid, før vanterne og huen skal på. Vinteren er uundgåeligt på vej.

Den første frost er kommet og målt til minus 0,2 ved Isenvad sydøst for Ikast i midten af Jylland. Det er usædvanligt, at vejret skifter så hurtigt efter en lang og varm sommer. Normalt falder temperaturen lidt efter lidt.

- Typisk bliver efterårets første frost målt ved de almindelige meteorologiske stationer i to meters højde sidst i september eller først i oktober, siger klimatolog Niels Hansen, DMI.

Ved stationer, der måler i græshøjde og på "udsatte steder" kan frosten være noget tidligere. Det skyldes, at den kolde luft er tungere end den varme.

Vejret skiftede gear i weekenden efter en start på september, der var på grænsen til sommervarm.

- Vi har taget et step ned, og vi får ikke det smukke septembervejr igen, selv om denne omgang frost ser ud til at være en enlig svale. Men efteråret er for alvor på vej, siger Niels Hansen.

Han lover dog, at den kommende uge bliver solrig.

Hidtil har september været så varm, at den næsten kunne forveksles med sommer. Til og med 21. september lå temperaturen i Danmark på 15,4 grader i snit.

Den tidligere frost forvarsler efterårets komme. Det passer med kalenderen, der viser, at 22. september var efterårsjævndøgn og begyndelsen på vinterhalvåret.

Efterårsjævndøgnet betyder, at nætterne fra nu af fylder mere i døgnet end dagene, og sådan vil det være, indtil det igen bliver jævndøgn 20. marts næste år.

Når det er jævndøgn, så passerer solens højeste punkt på himmelbanen ækvator og dag og nat er lige lange astronomisk set.

Vi skal tilbage til 2005, for at frosten kom om muligt endnu tidligere. 17 september blev der målt frost i Isenvad.

/ritzau/