Den svenske jazzlegende Alice Babs er død

Den svenske jazzsanger og skuespiller Alice Babs, som optrådte med blandt andre Svend Asmussen, er død, skriver avisen Expressen.

Hun blev 90 år gammel. Hun døde af Alzheimers' sygdom.

Alice Babs' talent var indlysende i en tidlig alder, og senere gjorde det hende til en af jazzmusikkens store kvindelige stjerner.

Den svenske sanger dyrkede en lang række musikalske genrer. Men det er som jazzsanger, at hun skabte sig et navn rundt om i verden.

Som bare 10-årig tryllebandt hun mænd og kvinder med sin sang i de svenske folkeparker, og blot fem år senere blev hun en af Sveriges store stjerner efter sin medvirken i filmen "Swing it, magisteren".

Også her i landet skabte filmen stor opmærksomhed om den hamrende musikalske pige, hvis to første koncerter i Tivoli i 1941 blev udsolgt på rekordtid.

Dødsfaldet bekræftes af familiens advokat.

- Hun døde af sygdommen tirsdag, siger advokat Thomas Bodström til Expressen.

Dødsfaldet var ventet, efter at den svenske jazzlegende for to uger siden måtte fejre sin 90-års fødselsdag på et plejehjem for demente.

Flere af hendes nærmeste var ved hendes side, og en var fløjet hjem fra Nordamerika, fortæller advokaten.

- Vi er meget glade for de sidste måneder, vi fik med vor kære mor. Hun havde det godt, hvor hun boede, siger datteren Titti Sjöblom.

Alice Babs var imidlertid ikke populær hos alle.

Mange i den ældre generation stemplede hendes musik som amoralsk, og specielt i kirkelige kredse vakte det svenske idol vrede.

Hendes musikalske evner var det dog vanskeligt at sætte en finger på, og i de følgende år optrådte hun med flere af jazzens bedste orkestre og musikere.

Fra 1958 til 1961 steg Alice Babs' popularitet. Ikke mindst i Danmark, da hun sammen med Svend Asmussen og Ulrik Neumann dannede den succesrige trio Swe-Danes.

Efter eventyret med Asmussen og Neumann optrådte hun med den legendariske orkesterleder Duke Ellington - både på scenen og på pladeindspilninger.

Fra 1980 blev der stadig længere mellem hendes koncerter.

Under stor opmærksomhed optrådte hun i 2000 endnu engang i Tivoli og dagen efter i Musikhuset i Aarhus. Sin sidste egentlige koncert gav hun i Göteborg i 2004.

Alice Babs efterlader sig tre børn med forretningsmanden Nils Ivar Sjöblom, der døde i 2011.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip