Derfor er Danmark vigtig for amerikansk spiontjeneste

Internationale eksperter i datasikkerhed kan godt forstå, hvorfor den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) er interesseret i at tappe informationer fra den internet- og telefontrafik, der suser gennem fiberkabler i Danmark.

Det fortæller to eksperter til Information i forbindelse med avisens afsløring af, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) efter alt at dømme samarbejder med NSA om at skaffe rådata fra netværket.

En stor del af den elektroniske trafik i de danske fiberkabler kommer fra udlandet - blandt andet Rusland.

- Hvis dit land er et vigtigt sted i netværket, er du en vigtig partner for NSA, siger Mikko Hyppönen, der er forskningschef i finske F-Secure og en af verdens førende eksperter inden for datasikkerhed, til Information.

- Danmark er et af de lande. Megen international trafik fra Skandinavien og Rusland går gennem danske netværk, og det begrunder interessen for at samarbejde med danske myndigheder, mener Hyppönen.

Han tilføjer, at også store mængder datatrafik fra Tyskland passerer Danmark:

- Det er ikke noget, den almindelige netbruger tænker over, men mange tyskere forbinder for eksempel til Facebook og Google-tjenester via Danmark, fordi både Google og Facebook har store datacentre i Norden, og den trafik går overvejende gennem Danmark.

Forskningschef i det internationale teletrafikanalysefirma TeleGeography, Alan Mauldin, fremhæver også Danmarks russiske forbindelse som en mulig grund til NSA's interesse i en dansk kabeladgang:

- Der er fire hovedruter, som forbinder Rusland med Europa. En af dem er via Skandinavien.

- Hvis man er interesseret i at aflytte international russisk kommunikation, så kunne Danmarks fysiske placering som et transitpunkt, der kæder Rusland sammen med andre lande, være en årsag, siger Alan Mauldin til Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip