Derfor er det skidt for dit helbred, hvis du ikke lufter ordentligt ud om vinteren

Den bidende frost og skrigende blæst er ikke ligefrem noget, der giver os danskere lyst til at åbne for vinduerne i vores hjem om vinteren.

Mange af os har derfor nok en tendens til at springe udluftningen over, men et dårligt indeklima er hverken godt for os selv eller vores bolig.

- Vi har en tilbøjelighed til ikke at ville fyre for gråspurvene, og derfor lufter vi ikke ordentligt ud her om vinteren, siger Catrine Marcussen til Dagens.dk.

Den sjællandske akupunktør og bevægelsespædagog mener, at vores manglende lyst til at åbne vinduerne i kulden er med til at skabe luftforurening i hjemmet og på arbejdspladsen.

Læs også: Derfor kan det give problemer, hvis du sover i et køligt soveværelse

- Mange mennesker nøjes med at åbne et vindue på klem, hvilket slet ikke skaber nok udluftning, og samtidig kan det føre til træk i nakken, siger Catrine Marcussen.

Derimod gælder det om at slå vinduerne ordentlig op i arbejdstiden, når man eksempelvis forlader lokalet for at hente en kop kaffe eller smutte på toilettet.

- Det er naturligvis koldt, når man så kommer tilbage til lokalet, men tag en trøje på, så du kan holde gennemtrækket ud, siger Catrine Marcussen.

Hun forklarer, at man bør lufte ud ti minutter tre gange om dagen.

Det kan nemlig være skidt for helbredet, hvis man er nærig med at lukke den friske og kolde vinterluft ind på arbejdskontoret eller i soveværelset.

- Der er meget fugt i vores udåndingsluft, hvilket man ofte ser som dug på ruderne i det rum, hvor man sover. Hvis man ikke lufter ordentlig ud kan fugten give anledning til skimmelsvamp og sorte pletter i hjørnerne, siger Catrine Marcussen.

Vores  indeklimaet kan endvidere forbedres ved at begrænse brugen af de hyggelige stearinlys, der lyser op i de mørke måneder.

- Alle lys indeholder de sundhedstagedelig sodpartikler, og som du indånder, uddyber Catrine Marcussen, der fremhæver stagelys som dem, der i kraft af deres lange væger er de værste syndere.

Derudover kan man forbedre indeklimaet ved at undlade brug af rengøringsmidler med salmiakduft og vaskepuler med parfume.

- De skadelige partikler fra levende lys og rengøringsmidler hænger i luften, og derfor gælder det simpelthen bare om at lufte ordentligt ud, da den partikelforurenet luft er skadelig for vores åndedrætsorganer, siger Catrine Marcussen.

Læs også: Mange bruger deres radiatorer forkert: Læs her hvad du skal gøre

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip