Derfor er en blød mave bedre end en flad

Skrevet af Aller Media

18/03/2014

Dagens topnyheder

Mange af os render rundt og trækker maven ind i kampen for at have en spændstig flad mave. Samtidig trækker vi kun vejret overfladisk, fordøjelsen driller, og den eneste kontakt, vi har til maven, er, når vi ligger og krøller os sammen i mavebøjninger. Sagen er bare: Det er ikke sundt.

For hvis vi overtræner mavemusklerne, så de bliver hårde og stive, trækker maven ind og glemmer at trække vejret ned, så maven får lov til at fylde, kan vores vejrtrækning, fordøjelsesorganer og kropsholdning ikke fungere optimalt. Det siger fysioterapeut og træningsekspert Peter Dan Willén til FEMINA.

Er disse kendte kvinder for tynde? Se de skræmmende billeder på femina.dk

- En sixpack er ikke nødvendigvis det samme, som at du har en sund mave, siger han og forklarer, at den eftertragtede flade mave faktisk kan påvirke fleksibiliteten og bevægelsesfriheden.

- Det påvirker din krop negativt, hvis du ikke kan bevæge bækkenet optimalt, og den store åndedrætsmuskel ikke får ordentlig plads til at fungere. Og når der ikke er fri cirkulation, kan organerne blive klemte, forklarer træningseksperten.

Se den overraskende grund til oppustet mave på femina.dk

Dette kan give en kæde af reaktioner såsom lændesmerter, dårlig fordøjelse, træthed og lignende. Omvendt kan en stresset livsstil og påvirke maven negativt, og mange oplever måske derfor en unaturlig topmave, irriterede tarmtilstande og problemer med at tabe sig.

- Og så skal de problemer løses først. Der er ingen grund til at tro, at du kan løse det ved at træne maven en masse eller trække den ind.

Maven skal stadig styrkes

Men selvom en flad mave ikke altid er den sundeste, er det ikke grund nok til at droppe al mavetræning og dyrke sofamotion i stedet. Det gælder om at have en stærk kernemuskulatur, en velfungerende fordøjelse og der skal være plads til åndedræt og organer. Når de ting er i orden, vil maven få det godt og derfra finde sin fineste form.

- Fordøjelsessystemet og organerne skal fungere. Det vil blandt andet sige, at du kommer ordentligt på toilettet en til to gange om dagen. Den anden side af en sund mave er den muskulære. Dine basestyrke er på plads, så du kan stabilisere dig selv. Det er sundt at holde kernen aktiv med et let spænd, og der er du ligeglad med, at maven buler lidt ud. For at en mave (og krop) fungerer optimalt, skal der desuden være fri bevægelse og fri blodcirkulation. Åndedrættet er en nøgle til dette, siger Peter Dan Willén til FEMINA.

Af redaktionen, FEMINA/NewsDesk  Aller Media.