Derfor skal du droppe light-colaen

Skrevet af Ronja Ryde

09/09/2014

Mest læste i dag

De fleste af os ved godt, at vi skal skære ned på den sukkerholdige mad, hvis vi gerne vil tabe os. Og så kan det være fristende at skifte colaen ud med en light-udgave.

Men når du drikker cola light, og andre kunstigt sødede sodavand, gør du ikke dig selv en tjeneste. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Terese åd chokolade til morgenmad - nu har hun tabt 54 kilo på et år

En ny undersøgelse fra Texas Christian University peger på, at light-sodavand “trigger” din lyst til sukker uden at tilfredsstille den. Derfor har vi en tendens til at indtage mere sukker i forbindelse med at vi drikker light-produkter - og på den måde går pointen helt af light-konceptet.

Tidligere undersøgelser har allerede peget i retning af, at diæt-drinks i det lange løb fører til vægtforøgelse snarere end vægttab.

Så psykolog Sarah Hill, som står bag den nye undersøgelse, besluttede sig for at se nærmere på, hvad det rent faktisk kan skyldes.

Derfor bad hun 115 studerende faste i mindst otte timer. Derefter blev de delt ind i tre grupper, som skulle drikke tre forskellige ting: Sprite, som er sødet med sukker, Sprite Zero, som er kunstigt sødet, og usødet danskvand med citron.

LÆS OGSÅ: De 8 værste ting du kan putte i munden om aftenen

Derefter blev deltagerne sat til at udføre forskellige opgaver på en computer, hvor de blev præsenteret for billeder af forskellige madvarer. I alle tilfældene reagerede deltagerne, som havde drukket Sprite Zero, hurtigst på billederne af mad med et højt kalorie- og sukkerindhold.

Pointen, ifølge Sarah Hill, er, at sukker giver kroppen energi, og det gør kunstige sødemidler ikke. Derfor, når kroppen smager noget sødt, tror den, at den får et energiboost. Men når den mærker, at det ikke er tilfældet, bliver den forvirret. Det fører til en craving efter en usund, sukkerholdig drik eller madvare.