Derfor skal du passe på med at give ris til små børn

Små børn risikerer forhøjede niveauer af arsenik i kroppen jo flere ris-produkter de spiser.

Et nyt forskningsstudium, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift American Medical Association Pediatrics, viser, at arsenik-niveauet drastisk forøges, hvis børn spiser mad, der indeholder ris. Det skriver ABC News.  

Forskerne undersøgte 759 småbørns diæt. De fandt ud af, at 80 procent af børnene fik morgenmadsprodukter med ris i løbet af deres første leveår. De undersøgte derefter børnenes urin og fandt ud af, at der var tre gange mere arsenik i urinen hos spædbørn, der spiste ris i forhold til dem, som ikke gjode.

Arsenik forekommer naturligt i jord og vand. Derfor har man også et naturligt niveau af det i kroppen. Ris er dog exceptionelt “gode” til at optage arsenik.

Det betyder, at mad såsom morgenmadsprodukter med ris og riskiks fører til, at spædbørn optager mere arsenik end normalt. Ris-snacks er ofte noget af den første, faste føde, små børn får. Blandt andet fordi det er meget sjældent, at børn er allergiske over for ris, og snackene hjælper dem med at lære at spise.

- Grunden til, at de fleste af os begynder med ris-produkter, er, at det er meget, meget sjældent at finde et barn, som ikke kan tåle ris. Men man behøver ikke give dem risprodukter. Man kan bare give dem frugt og grønt, lyder det fra børnelægen Lolita McDavid.

Læs også: Drengen har fået en ‘solskoldning’ - men så indser moderen, hvad der er sket på skolens toilet

I USA har det amerikanske svar på Fødevarestyrelsen annonceret, at den senere på måneden vil foreslå en grænse for ikke-organisk arsenik i risprodukter til børn, fordi man frygter langtidsvirkningerne ved at blive udsat for stoffet.

Herhjemme advarede Fødevarestyrelsen i 2013 mod at give børn riskiks, og sidste år var de svenske myndigheder også ude at advare.  

Det skyldes, at arsenik kan øge risikoen for at få kræft.

- Kræft skyldes mange forskellige faktorer, og vi kan se, at arsen i riskiks er en lille bæk i den store flod, der fører til kræft. Nu hvor vi ved det, er der grund til at informere og rådgive, hvordan forbrugerne kan reducere risikoen for forskellige kræftformer, sagde den svenske toksikolog Rickard Bjerselius.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip