Det bliver et dansk ja til patentdomstolen

Det bliver et dansk ja til patentdomstolen, viser Ritzaus beregninger på baggrund af DR's prognose.

Mens stemmerne endnu tælles op rundt om i landet, står det klart, at nej-siden ikke længere kan nå at mønstre flertal.

DR's prognose viser ved 23.00-tiden - efter at knap 90 procent af stemmerne er talt op - at 33,7 procent af vælgerne har stemt ja til den europæiske patentdomstol, mens 20,1 procent har stemt nej.

I faktiske tal har knap 1,4 millioner vælgere stemt ja, mens godt 1,8 millioner - svarende til 44,3 procent - slet ikke har stemt til folkeafstemningen af patentdomstolen.

Det betyder, at omkring 3,2 millioner vælgere - ud af godt 4,1 millioner stemmeberettigede - har stemt enten ja eller undladt at stemme, og at de vælgere, der har stemt nej - godt 825.000 - ikke kan nå at få flertal.

I forvejen så det svært ud for nej-siden. Det krævede nemlig mere end bare et simpelt flertal af nej-sigere, hvis lovforslaget om dansk tilslutning til patentdomstolen ikke skulle føres ud i livet.

Lovforslaget blev nemlig kun skrottet, hvis et flertal på mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede vælgere stemte nej.

Ifølge den seneste opgørelse fra KMD, som står for at printe og udsende valgkort, er der i alt 4.126.198 stemmeberettigede personer til folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i patentdomstolen.

Det betyder altså, at mindst 1.237.859 vælgere skulle sætte kryds ved nej, hvis lovforslaget skulle falde, hvilket ikke længere kan lade sig gøre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip